Waar staat Forum in het politieke spectrum?

Source: Th.H.Ph. (Thierry) Baudet i, published on Wednesday, October 5 2016.

De afgelopen dagen waren de media nogal druk met de ‘ruimte op rechts’ en de ‘versnippering’ die zou ontstaan doordat Forum voor Democratie meedoet aan de verkiezingen. Blijkbaar zijn er wat onduidelijkheden over waar het ons nu eigenlijk om gaat; die willen we hierbij graag wegnemen.

Als enige politieke beweging handelen wij vanuit een totaalvisie op de grote problematiek die nu in Nederland speelt: we hebben ongetwijfeld op bepaalde punten overlap met allerlei partijen, maar Forum voor Democratie wil niet alleen de symptomen van de huidige crisis aanpakken (zoals de ongecontroleerde immigratie, de uitzichtloze euro, het verslechterend onderwijs, en het onhoudbare zorgstelsel); vooral richten we ons op de achterliggende oorzaak: het politieke systeem zélf. Je gaat een huis niet verbouwen als de fundamenten verrot zijn. We moeten beginnen bij de basis: ons politieke systeem stamt uit 1848 en sluit niet meer aan bij deze tijd en bij de wensen van de kiezers.

Partijkartel

Een kleine groep partijleden - van een select aantal partijen - heeft in Nederland de touwtjes in handen. Deze groep van circa 10.000 mensen noemen wij het partijkartel. Volksvertegenwoordigers en bestuurders worden nu vooral gerekruteerd door de partijleiding zélf - een systeem van coöptatie waardoor vooral meelopers en jaknikkers komen bovendrijven die het nogal eens aan visie en moed ontbreekt. Deze carrièrepolitici willen vervolgens doorschuiven naar een burgemeesterspost, een topfunctie bij een zorgverzekeraar of de hoofdprijs: iets in Brussel. Het is de partij die de baan regelt. De loyaliteit van de volksvertegenwoordiger ligt bij de partijtop - niet bij de kiezer. Hierdoor komen de belangen van de bevolking vaak laag op het prioriteitenlijstje terecht. Partijbelang gaat boven landsbelang.

Dit willen wij veranderen. Ons belangrijkste agendapunt is democratische vernieuwing. Zoals Eberhard van der Laan eerder deze week constateerde: “De partijpolitiek is aan het einde van zijn levenscyclus gekomen (…) de burger haakt af“. Daarom zijn bindende referenda noodzakelijk - evenals gekozen burgemeesters. Er is in ons land voldoende talent aanwezig - alleen komt dat niet tot wasdom door de achterhaalde partijcultuur. Nieuwe generaties gaan niet naar rokerige zaaltjes; daarom gaan we e-democracy in Nederland introduceren. De mensen zoveel mogelijk online betrekken bij de zaken die hen raken. Binnenkort lanceren we op onze website het ‘democratie dashboard‘ waar kiezers zélf het heft in handen kunnen nemen om dingen te veranderen via petities, burgerinitiatieven en crowdfunding - en waar ze zich bovendien kunnen kandideren voor openbare functies. We laten ons inspireren door de Vijf Sterren Beweging van Luigi di Maio in Italië.

Veranderen van binnenuit

Forum voor Democratie wil dus aansluiten bij andere Europese vernieuwingsbewegingen en het politieke partijkartel doorbreken. Op dezelfde wijze willen we gezonde concurrentie en decentralisatie in de zorg en het onderwijs. Binnenkort presenteren we ons uitgebreide zorgstandpunt. De woekerwinsten die nu bij een beperkt aantal grote zorgverzekeraars terechtkomen zien wij opnieuw als symptoom. De politiek heeft een oligopolie gecreëerd waarin geen effectieve concurrentie bestaat. De zorgpremies blijven kunstmatig hoog. Enorme managementlagen slurpen het geld op waardoor steeds minder overblijft voor de ‘handen aan het bed’. Ook zetten we zwaar in op verbetering van het onderwijs. Bureaucratie en regelzucht, niet zelden door leden van het partijkartel opgetuigd, trekken ook hier de middelen weg van de mensen die het eigenlijke werk doen - de mensen voor de klas.

Als denktank heeft Forum voor Democratie twee jaar lang geprobeerd om invloed uit te oefenen. Nadat 61 procent van de kiezers op 6 april ‘NEE’ zei in het referendum over het EU-associatieverdrag, en de regering niets anders deed dan deze uitslag weglachen, zijn we tot de conclusie gekomen dat de enige manier om het systeem te veranderen van binnenuit is. We moeten meedoen met de verkiezingen om te zorgen dat we gehoord worden. Ons geluid is nieuw en noodzakelijk. We zijn ervan overtuigd dat veel mensen ons gevoel van urgentie delen. Daarom hebben we er het volste vertrouwen in dat de bevolking op 15 maart zijn stem terugpakt.