Debat radicalisme in Nederland: Verbieden of zoeken naar verbinding?, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
date April 4, 2017 19:30
city Den Haag
location ProDemos Hofweg 1H 2511 AA Den Haag Show location
attending J.M. (Jan) Paternotte i, Sj.W. (Sjoerd) Sjoerdsma i et al.
organisation Democrats 66 (D66) i

Op dinsdag 4 april organiseert de thema afdeling Internationale Samenwerking in het Haagse ProDemos een debatavond over radicalisme in Nederland. Deelnemers aan dit gesprek zijn Sjoerd Sjoerdsma, Tweede Kamerlid van D66, Jan Paternotte, Tweede Kamerlid voor D66, Bart Schuurman, onderzoeker aan de Universiteit Leiden, en Maarten Zeegers, journalist en schrijver van het spraakmakende boek 'Ik was een van hen'.

Jongeren in steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag voelen zich aangetrokken tot radicale islamitische groeperingen zoals het salafisme. In sommige gevallen verheerlijken zij het geweld en wenden zij zich af van de Nederlandse samenleving. Vorig jaar waarschuwde de AIVD dat de antidemocratische boodschap van sommige salafisten kan leiden tot verdere radicalisering.

Is een verbod van radicale groepen, die streven naar de omverwerping van de democratie, dan een te verkiezen weg? Nee, stelt D66 in haar verkiezingsprogramma. Radicalisering dient te worden voorkomen. Maar hoe? Wat ís salafisme en wat zijn de echte redenen dat jongeren zich van de Nederlandse samenleving afwenden en zich aangetrokken voelen tot de radicale islam? Weten we eigenlijk wel wat er speelt in Transvaal, in de Schilderswijk, in Slotervaart, in Delfshaven?

De thema-afdeling Internationale Samenwerking zou graag een bijdrage willen leveren aan de analyse en de oplossing voor het voorkomen van extreem radicalisme. Hiervoor zijn lokaal betrokken leden en politici van D66 uitgenodigd om hun kennis te delen. Op welke manier kunnen we voorkomen dat jongeren afreizen of gewelddadige acties voorbereiden? Doen we het goede ter voorkoming van extreem radicalisme en op welk moment kunnen gemeenten al eerder bijsturen om jongeren weer te laten aansluiten in de samenleving?

Gesprek over oplossingen in de wijk

Over deze vragen en mogelijke oplossingen gaan wij met elkaar in gesprek tijdens een speciale bijeenkomst. U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan dit gesprek, op 4 april vanaf 19:30 in Pro Demos, Hofweg 1, Den Haag. Graag vooraf aanmelden via het email adres van de afdeling d66tais@hotmail.com.

“Een wijk als Transvaal heeft zich ontwikkeld tot een soort eiland dat weinig meer met Nederland te maken heeft”, Maarten Zeegers, Arabist en auteur.

“De gedachte dat terrorisme voortkomt uit discriminatie of gebrekkige kansen, is aanlokkelijk. De feiten liggen anders”, Bart Schuurman, onderzoeker Universiteit Leiden.

“Wijkagenten en welzijnswerkers moeten in gesprek blijven met mensen die zich aansluiten bij extreme organisaties. Dat kan niet als we organisaties verbieden”, verkiezingsprogramma D66.

4 april

19:30 uur

ProDemos

Hofweg 1H

2511 AA Den Haag


1.

More about...