Leden parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies benoemd

Thursday, December 15 2016, 10:47

DEN HAAG (PDC i) - Tweede Kamerlid Ed Groot i (PvdA) is gisteren benoemd tot voorzitter van de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies. De andere leden van de commissie zijn Kamerleden Arnold Merkies i (SP), Rik Grashoff i (GroenLinks), Wouter Koolmees i (D66) en Eppo Bruins i (ChristenUnie). Van de grote fracties ontbreken CDA, VVD en PVV in de commissie.

De werkzaamheden van de commissie beginnen na de verkiezingen van maart 2017. Het is onzeker of alle huidige leden van de commissie dan nog in de Kamer zitten. Arnold Merkies zal in elk geval niet terugkeren in de Kamer.

De parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies gaat onderzoek doen naar hoe particuliere vermogens met behulp van trust- en belastingadvieskantoren worden weggesluisd buiten bereik van de fiscus, en in het bijzonder welke rol Nederland daarbij speelt. Nederland kent een groot aantal brievenbusfirma's. Aanleiding voor het instellen van de commissie zijn de onthullingen uit de Panama Papers.

Het is de eerste keer dat de Tweede Kamer een parlementaire ondervragingscommissie heeft ingesteld.

Bron: Tweede Kamer, Het Financieele Dagblad