Rutte is totaal onbetrouwbaar

Source: Group Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, published on Wednesday, December 14 2016.

Voorzitter, het is vandaag 246 dagen na het “NEE” van het Oekraïne-referendum. En al die tijd wordt de stem van ruim 2,5 miljoen Nederlanders compleet genegeerd. Aan het einde van de week zal deze democratie-hatende premier zelfs proberen over de rug van al die kiezers zijn Oekraïne-deal te sluiten.

Het is een dieptepunt in de recente politieke geschiedenis. En terwijl persbureau Reuters de geheime stukken al inzag, mag het parlement helemaal niets weten. VNL heeft geen enkel vertrouwen meer in deze onbetrouwbare VVD-premier.

Voorzitter, de belangrijkste reden dat de kiezer op 6 april tegenstemde, was de enorme corruptie in Oekraïne. De Europese Rekenkamer stelde onlangs dat Oekraïne, ondanks miljardensteun van de EU, nog steeds het corruptste land van Europa is. De NEE-stemmer had dus groot gelijk. En bij ratificatie van het verdrag zal hun wantrouwen in de politiek alleen maar verder groeien.

En dat geldt niet alleen voor het Oekraïne-verdrag, ook de migratiedeal met Erdogan had natuurlijk nooit gesloten mogen worden. Het maakt de EU kwetsbaar voor Turkse chantage. Het is naïef en levensgevaarlijk beleid.

Het akkoord werkt ook helemaal niet. Tot nu toe zijn er slechts 748 migranten teruggestuurd, maar is er al wel bijna 700 miljoen euro aan Turkije overgemaakt. Bijna 1 miljoen euro per asielzoeker dus. Het is echt absurd. Wij zeggen daarom: Stop ermee. Geen visumvrij reizen voor bijna 80 miljoen Turken en nooit Turkse toetreding tot de EU.

Voorzitter, de afgelopen jaren diende mijn fractie meerdere moties in om migrantenbootjes voor de Europese kust terug te slepen naar Afrika. Deze moties werden iedere keer ontraden door de premier en altijd stemde de VVD tegen. Maar tijdens een congres in Polen twee weken geleden sprak de minister-president ineens van de noodzaak om migrantenbootjes op te pikken en terug te slepen.

Met de verkiezingen in zicht sloeg hij even stoere rechtse taal uit.

Voorzitter, hij meende er niets van. En de kiezer trapt er ook niet meer in. Die rekent op 15 maart 2017 af met dit hypocriete en onbetrouwbare kabinet.

Dank u wel.