Informal meeting of EU heads of state or government, Valletta

Skyline van Valletta, Malta

Informatie voor de media

De accreditatieprocedure is tot en met 27 januari 2017 online toegankelijk.

Herziene informatienota voor de media

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Vraag accreditatie aan

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

DE

EN

FR

MT

Voornaamste agendapunten

De informele top in Malta, die wordt georganiseerd door de Maltese premier Joseph Muscat en onder leiding staat van de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, zal uit twee delen bestaan.

In de schriftelijke uitnodiging aan de leiders, die op 31 januari 2017 verscheen, is voorzitter Tusk op de details van de bijeenkomst ingegaan.

Uitnodiging van voorzitter Donald Tusk aan de EU-staatshoofden en -regeringsleiders voor de top in Malta

Eerste werksessie, over migratie

Tijdens de ochtendsessie zullen de 28 EU-staatshoofden en -regeringsleiders spreken over de externe dimensie van migratie. Zij zullen hun besprekingen naar verwachting toespitsen op de centrale Middellandse Zeeroute en Libië.

Nu de lente nadert, is de verwachting dat de leiders overeenstemming zullen bereiken over een aantal onmiddellijke en concrete maatregelen om de migratiestromen in te dammen, het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars te ontwrichten en levens te redden.

De leiders zullen met name spreken over de noodzaak om de samenwerking met de Libische autoriteiten op te voeren.

"De situatie daar is anders en zelfs nog complexer dan in het oosten, en wij moeten innovatief zijn en tegelijk de beginselen hanteren die ons optreden in de voorbije maanden hebben gestuurd," aldus Tusk in de uitnodiging. "Aan het slot van ons debat zullen wij een ambitieuze verklaring aannemen waarin de verdere stappen duidelijk en concreet zullen worden verwoord."

De EU-leiders zullen allicht hun steun aan de regering van nationale consensus bevestigen en de bijstand van de EU aan regionale en lokale gemeenschappen in Libië en aan in het land actieve internationale organisaties plannen.

De prioriteiten omvatten:

opleiding, uitrusting en steun voor de Libische nationale kustwacht

meer inspanningen gericht op het ontwrichten van het bedrijfsmodel van smokkelaars door Libië en relevante internationale partners te betrekken

het verbeteren van de sociaal-economische situatie van lokale gemeenschappen in Libië

Voorts zullen de leiders naar verwachting aandringen op een versterkte samenwerking met het UNHCR en de IOM op de volgende gebieden:

het waarborgen van passende opvangcapaciteiten en omstandigheden voor migranten in Libië

het opvoeren van de voorlichtingscampagnes voor migranten

het intensiveren van de activiteiten in verband met vrijwillige terugkeer

Verwacht wordt dat de leiders zullen benadrukken dat het nodig is de druk op de landgrenzen van Libië te helpen verlichten door de capaciteit op het gebied van grensbeheer uit te breiden en met buurlanden samen te werken.

Oplossingen vinden voor migratiedruk

Tweede werksessie, over de voorbereidingen voor de 60e verjaardag van de Verdragen van Rome

De middagsessie zal de 27 leiders de gelegenheid bieden om voorbereidingen te treffen voor de op til zijnde 60e verjaardag van de Verdragen van Rome op 25 maart 2017.

Bij de besprekingen zal worden voortgebouwd op het politieke beraad over de toekomst van de EU met 27 lidstaten, waartoe meteen na de beslissing van het VK van 23 juni 2016 om uit de Europese Unie te treden de aanzet is gegeven en dat op 16 september in Bratislava is voortgezet.

In zijn brief over de toekomst van Europa, die op 31 januari 2017 aan de 27 staatshoofden en regeringsleiders is toegezonden, maakt voorzitter Donald Tusk gewag van drie belangrijke gevaren die de stabiliteit van Europa ondermijnen. Dat zijn:

de nieuwe geopolitieke situatie: een assertiever China, het agressieve beleid van Rusland ten opzichte van Oekraïne en zijn buren, oorlogen, terreur en anarchie in het Midden-Oosten en in Afrika (waarbij de radicale islam een belangrijke rol speelt), en verontrustende verklaringen van de nieuwe Amerikaanse regering maken onze toekomst hoogst onvoorspelbaar

de interne situatie: de opkomst van nationalistische, steeds xenofobere gevoelens in de EU zelf

de opstelling van de pro-Europese elites: afnemend geloof in politieke integratie, het toegeven aan populistische argumenten en twijfel aan de fundamentele waarden van de liberale democratie

Voorzitter Donald Tusk roept de leiders er in de brief toe op eensgezind te blijven.

"In Rome moeten wij met klem de volgende twee fundamentele, maar vergeten, waarheden herhalen: ten eerste, we hebben ons verenigd om een nieuwe ramp van historische proporties te voorkomen; en ten tweede, deze periode van Europese eenheid is de beste in heel de eeuwenoude geschiedenis van Europa," schrijft hij. "We moeten zonneklaar maken dat de desintegratie van de Europese Unie niet zal leiden tot een soort mythische, volledige soevereiniteit van haar lidstaten, maar tot hun reële en feitelijke afhankelijkheid van de grote supermogendheden: de Verenigde Staten, Rusland en China. Alleen samen kunnen we helemaal onafhankelijk zijn."

"Alleen samen staan we sterk": brief van voorzitter Donald Tusk aan de 27 EU-leiders over de toekomst van de EU

Politieke discussie over de toekomst van de EU

Programma


1.

European Council

The European Council brings together EU leaders to set the EU's political agenda. It represents the highest level of political cooperation between EU countries.

One of the EU's 7 official institutions, the Council takes the form of (usually quarterly) summit meetings between EU leaders, chaired by a permanent president.

What does the European Council do?

2.

More about...