Bericht van het Binnenhof - VIII

Source: A.H.G. (Alexander) Rinnooy Kan i, published on Saturday, December 3 2016, 2:55.

Algemene beschouwingen zijn schaars aan het Binnenhof. De Algemene Politieke Beschouwingen zijn het speelterrein van de fractievoorzitters, eerst de Tweede Kamer en dan de Eerste. Ze kosten een volle dag, op beide locaties in aanwezigheid van een grote kabinetsdelegatie. Thom de Graaf bereidt zich altijd grondig voor, bespreekt alles uitgebreid met de fractie en kwam ook dit jaar met een mooi en scherp verhaal. Een paar weken later is het dan tijd voor de Algemene Financiële Beschouwingen, in dezelfde volgorde, maar nu alleen met de minister en de staatssecretaris van financiën. Dat werd mijn eerste plenaire debat van dit najaar. Mijn tekst staat hieronder.

Ook dit werd een lange dag, van 10 uur ’s ochtends tot na middernacht, vol bespiegelingen over de financiële toestand van het land. Die kon een stuk slechter; minister Dijsselbloem zat tevreden te glimmen en wist goed raad met de tientallen vragen die op hem werden afgevuurd. Het gaat helemaal niet slecht met Nederland, en het kan natuurlijk altijd beter. Aanzienlijk moeilijker had staatssecretaris Wiebes het, nu zijn door D66 tevergeefs bestreden DBA wet was uitgemond in het door ons nog geen jaar geleden voorspelde debacle. Wiebes beperkt zich voorlopig tot een minimale handhaving van de wet, maar kon moeilijk aanduiden wie hij bedoelde met de “evident kwaadwillenden” die daar onder zouden vallen. Een verontschuldiging naar alle ZZPers die aan deze wet een paar zenuwslopende maanden te danken hebben kon er ook al niet af.

Het is een gemengd genoegen om een sombere voorspelling te zien uitkomen. Het ZZP beleid van dit kabinet is onderdeel van een arbeidsmarktbeleid dat minister Asscher zou moeten stemmen tot grote bescheidenheid. De fundamentele herbezinning op dat beleid, waar D66 met een meerderheid van de Eerste Kamer tevergeefs om vroeg, is inmiddels een volle kabinetsperiode uitgebleven. De Algemene Financiële Beschouwingen weerspiegelden nog eens hoe onverstandig dat was. Helaas: het wachten is op een volgend kabinet.