Drs. V.L.W.A. (Vivianne) Heijnen

foto Drs. V.L.W.A. (Vivianne) Heijnen
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksoverheid.nl / Martijn Beekman
Source: Parlement.com.

Vivianne Heijnen (1982) is sinds 10 januari 2022 staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (onder meer milieu en openbaar vervoer) in het kabinet-Rutte IV i. Zij was sinds 2018 wethouder in Maastricht en was eerder acht jaar raadslid voor het CDA. In 2009-2018 was zij hoofd van de Campus Brussel van Universiteit Maastricht.

CDA
in de periode 2022-heden: staatssecretaris

1.

Personal data

Surnames
(Vivianne)

Place and date of birth
Spaubeek, 8 October 1982

2.

Party/Movement

Party/Parties
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

3.

Main functions and occupations

 • eigenaar Via Europa, from August 2006 until September 2008
 • hoofd Campus Brussel, Universiteit Maastricht, from August 2009 until 16 June 2018
 • lid gemeenteraad van Maastricht, from 11 March 2010 until 18 June 2018
 • wethouder (van economie en arbeidsmarkt, (Eu)regionalisering, wonen, welstand en sociale innovatie) van Maastricht, from 18 June 2018 until 10 January 2022
 • staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (belast met o.a. milieu en openbaar vervoer), from 10 January 2022

Responsibilities as minister
 • Is als staatssecretaris belast met 1. Milieu (niet-Klimaat), 2. Bodem, 3. Openbaar vervoer en spoor, 4. Fietsbeleid, 5. KNMI, 6. Autoriteit Nucleaire Veiligheid, 7. Planbureau Leefomgeving en 8. Internationaal OV

4.

Party political functions

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Other positions

Previous
 • lid algemeen bestuur Stichting "Vrienden van de Maasgouw", from September 2012 until January 2022 (Tyltylschool voor meervoudig gehandicapte kinderen)
 • lid Euregioraad Maas-Rijn, from March 2015 until March 2018

6.

Education

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activities

Policy-making activities as minister (3/4)
 • Bracht in 2022 een Kamerbrief uit over het in 2024 sterk verminderen van het aantal plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in horeca, op festivals en op kantoren
 • Maakte in 2022 samen met de ministers Harbers en De Jonge plannen bekend om invulling te geven aan extra investeringen (€ 7,5 miljard) in nieuwe woonwijken. Het gaat om bijdragen aan nieuwe infrastructuur en verbetering van bestaande verbindingen. Een deel gaat naar spoorwegen en fietsroutes.
 • Bracht in 2022 samen met minister Harbers een beleidsbrief uit over het bodem- en waterbeleid. Er moeten meer zoetwatervoorraden komen, er komen geen nieuwe bouwlocaties in gebieden die nodig zijn voor waterberging, de bodemafdekking wordt beperkt en er komt op verschillende plekken een hoger grondwaterpeil. Het verbruik van drinkwater door bedrijven en burgers moet 20 procent omlaag.

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

8.

Miscellaneous

Campaign trail
 • Was in 2017 bij de Tweede Kamerverkiezingen nr. 26 op de CDA-kandidatenlijst
 

9.

Extended version

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.