Politiek Café 13 december: Sylvana Simons over racisme, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
date December 13, 2016 20:00
city Den Haag
location Studio Dudok, Hofweg 1 De avond staat onder leiding van Catharina Rinzema en Arjen de Wit. Het Politiek Café is een samenwerking van ProDemos met het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort en Show location
organisation ProDemos i

Let op: Vanwege grote belangstelling is dit evenement helaas volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden via het reserveringssysteem. Wel kunt u ons eventueel een mail sturen voor een plek op de reservelijst.

Heeft Nederland een blinde vlek als het gaat om het eigen racisme? In het Politiek Café van dinsdag 13 december praten we met Sylvana Simons, opiniemaker en kandidaat Tweede Kamerlid voor DENK, en Tikho Ong, teamleider van preventieteam RADAR, over discriminatie en uitsluiting in Nederland.

Racisme in Nederland

In het Politiek Café analyseren we wat er op dit moment in de Nederlandse samenleving aan de hand is als het om racisme gaat. Hoe komt het dat steeds meer mensen aangeven zich gediscrimineerd te voelen, terwijl de meerderheid van wit Nederland het gevoel heeft dat er weinig aan de hand is?

Wat hebben de discussie over de omgang met het Nederlandse slavernijverleden, etnisch profileren en het opkomen van een beweging als DENK met elkaar te maken? Verscherpt de discussie en neemt onverdraagzaamheid toe?

En hoe doet Nederland vergeleken met andere landen? Zijn we wel zo liberaal en tolerant als we lang gedacht hebben of hebben we eerder met onwetendheid, onverschilligheid of zelfs onwil te maken?

White Innocence

Eerder dit jaar verscheen het boek White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race van professor Gloria Wekker, emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie (Universiteit Utrecht).

Volgens Wekker houden we in Nederland graag een beeld van onszelf in stand waarin we kleurenblind en progressief zijn. Het kolonialisme is zo lang geleden dat het geen sporen heeft nagelaten in onze samenleving. Wekker betoogt dat dat echter wel degelijk het geval is. Wit privilege zit in ons denken, ons gevoel en onze associaties.

Het boek en Wekkers mediaoptredens veroorzaakten ophef en leidden tot een storm van kritiek, waarvan veel expliciet racistisch. De ‘witte Nederlander’ wilde niet over een kam geschoren worden en haar uitleg van institutioneel racisme werd afgedaan als complottheorie. Ook anderen die zich uitspraken tegen institutioneel racisme moeten het ontgelden, vooral op social media.

Blinde vlek

In het Politiek Café van 13 december vragen we ons af of er een blinde vlek in onze samenleving is wat betreft racisme? En hoe gaan we daarmee om en pakken we dat aan? Waar is men eigenlijk bang voor als het om de verandering van omgangsvormen en tradities in de samenleving gaat?

Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) leest een column voor in de rubriek De Haagse Zeepkist.

Praktische info

  • Wanneer: dinsdag 13 december, 20.00-21.30 uur
  • Waar: Studio Dudok, Hofweg 1, Den Haag

De avond staat onder leiding van Catharina Rinzema en Arjen de Wit.

Het Politiek Café is een samenwerking van ProDemos met het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort en Filmhuis Den Haag.


1.

ProDemos

ProDemos is the 'House for Democracy and the Rule of Law'. ProDemos explains the Dutch govermental system and the rule of law to students, tourists, members of political organisations and other guests. The ProDemos Visitor Centre is located directly opposite the Houses of Parliament (Binnenhof) in The Hague. From here ProDemos provides guided tours, educational programmes, debates, exhibitions, and courses.

ProDemos was established in 2010.

2.

More about...