- Wereldse Ontmoeting: Marokko, Tilburg

Gemeentehuis van Tilburg
date November 16, 2016
city Tilburg
location Theater de NWE Vorst Show location
attending A. (Ahmed) Marcouch i et al.
organisation Wereldpodium

Blijven de Marokkanen komen?

Het gaat goed met Marokko. De economie groeit al jaren met 4-5 procent. Koning Mohammed VI opende dit jaar de grootste zonne-energiecentrale ter wereld. Marokkanen kozen deze maand een nieuw parlement. En Michelle Obama prees het land waar bijna alle meisjes naar school gaan. Marokko is een baken van rust, democratie en veiligheid in de regio: een modern bruggenhoofd tussen Europa, Afrika en de Arabische wereld.

Toch wagen jaarlijks duizenden jonge Marokkanen hun leven door in een bootje te stappen naar Europa. Dit jaar vroegen meer dan 250 Marokkanen asiel aan in Nederland. Waarom? Voorspeld is dat Marokko over tien jaar welvarender kan zijn dan Zuid-Europa. En recht op asiel is er niet, ze ‘verdwijnen’ vaak in illegaliteit.

We spreken over het moderne Marokko met (Marokkaans)-Nederlandse experts. Sprekers zijn o.a.

  • Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch, woordvoerder migratiebeleid PvdA, geboren in Beni-Boughafer in Noord-Marokko
  • Jan Hoogland, doceert Arabisch aan de Radboud Universiteit Nijmegen, net terug in Nederland na zes jaar directeur NIMAR (Nederlands Instituut in Marokko) in Rabat
  • Journalist en arabist Sietske de Boer woonde twaalf jaar in Marokko en schreef een boek over de geschiedenis van de Rif waar de roots liggen van 80 procent van de Nederlandse Marokkanen
  • Samir el Hadaoui, ook bekend als Meester Samir, doceert maatschappijleer op ‘zwarte scholen’ en traint jongerenwerkers in identiteit

Marokkaanse maaltijd

U schuift deze avond aan tafel bij Marokkaanse Tilburgers voor een -uiteraard- Marokkaanse maaltijd. Hoe kijken uw stadsgenoten naar Marokko? Volgen zij de ontwikkelingen? Tafelgasten zijn o.a. Abdelkader Barkane (stedenbouwkundige, bestuurslid El-Feth Moskee, oud-Fontys student), Esmah Lahlah (docent victimologie Tilburg University), Youssef Azghari (docent Avans Hogescholen en schrijver), Hind Hakki (zangeres), Abderraham el Aissati (docent Taal en cultuur Tilburg University). Gastheer of -vrouw aan u tafel is een Fontys-student Global Development issues. Zij verdiepten zich de afgelopen tijd ook in Marokko.

De avond wordt geleid door journaliste Halima Özen en Fontys-docent Martin de Wolf

Programma (o.v.):

16.30 - 17.00: inloop

17.00 - 18.00: podiumgesprek

18.00 - 19.00: pauze met Marokkaanse maaltijd en tafelgesprek

19.00 - 20.00: podiumgesprek

Wereldse Ontmoeting: Marokko

Wanneer: Woensdag 16 november

Waar: Fontys Stappegoor, Professor Goossenslaan 1, 5022 DM Tilburg, gebouw P1 (F204)

Tijdstip: Aanvang programma 17.00u. | inloop vanaf 16.30u.

Entree: €5,- | gratis entree voor studenten van Fontys Hogescholen op vertoon van collegekaart. De entreeprijs is inclusief een wereldmaaltijd.

Aanmelden: Aanmelden voor deze bijeenkomst is niet meer mogelijk.

De Wereldse Ontmoetingen zijn in samenwerking met Fontys Lerarenopleiding Tilburg en De Kennismakerij en mede mogelijk gemaakt door Een Wereld te Winnen.


1.

More about...