Tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap zijn belangrijke stappen gezet op het gebied van migratie en internationale veiligheid

Source: Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) i, published on Friday, July 1 2016, 19:36.

In nasleep van de aanslagen in Parijs zijn onder leiding van minister Van der Steur onder meer afspraken gemaakt over de uitwisseling van passagiersgegevens van vluchten van, naar en tussen Europese landen. Ook is het uitwisselen van informatie tussen Europese veiligheidsdiensten sneller en eenvoudiger geworden.

Naast het stroomlijnen van onderlinge informatie-uitwisseling zijn EU-lidstaten tot een gezamenlijk standpunt gekomen omtrent de herziening van de richtlijn over vuurwapenhandel en vuurwapenbezit. In de herziene richtlijn is onder meer aandacht voor het aanscherpen van de controle op vuurwapenhandel, het verbeteren van de traceerbaarheid van vuurwapens en strenge regelgeving over het aanschaffen van vuurwapens.

Rechtszekerheid

Ook op justitieel vlak is resultaat geboekt. Onder meer op het gebied van huwelijksvermogensrecht. Achttien EU-lidstaten zijn akkoord over eenvoudigere regels voor de afhandeling van vermogens van internationale paren. Dit leidt tot meer rechtszekerheid en maakt een einde aan mogelijk conflicterende procedures in verschillende lidstaten. Daarnaast bereikten het Nederlands voorzitterschap en het Europees parlement een akkoord over het recht op gesubsidieerde rechtsbijstand.

Migratie

Een van de grootste uitdagingen voor het Nederlands voorzitterschap was de migratiecrisis. In maart sloten Europa en Turkije een akkoord over het terugdringen van het aantal mensen die hun leven in handen van mensensmokkelaars leggen om Griekenland te bereiken. Hierdoor zijn veel mensenlevens gered, is de migratiestroom sterk gedaald en is het verdienmodel van meedogenloze mensensmokkelaars aan banden gelegd. De kern van het plan is dat Turkije alle illegale migranten die in Griekenland aankomen terugneemt. De vervolgstap is het voorkomen dat mensen hun leven in de weegschaal leggen door de oversteek van Noord-Afrika naar Europa te maken.

Europese grens- en kustwacht

Een belangrijk onderdeel van de aanpak van de Europese migratieproblematiek is de versterking van de Europese buitengrenzen. Een effectieve grensbewaking draagt bij aan het beheersen van migratiestromen vergroten van onze veiligheid. In december presenteerde de Europese commissie daarom het voorstel voor een nieuwe Europese grens- en kustwacht. Onder Nederlands voorzitterschap is dit voorstel maandelijks geagendeerd. Eind juni is hierover politiek akkoord bereikt met het Europees Parlement.

Binnengrenzen

Sterke buitengrenzen maken vrij verkeer binnen de EU mogelijk. EU-lidstaten hebben daarom heldere afspraken gemaakt over het nemen van tijdelijke maatregelen om de binnengrenzen te controleren. Hierbij is rekening gehouden met de juiste balans tussen veiligheid en de mobiliteit van reizigers.