eHealth gaat de zorg beter maken

Source: L.A. (Leendert) de Lange i, published on Thursday, June 2 2016, 2:34.

Zorginnovaties bevorderen de zelfredzaamheid, de vrijheid van de patiënt en de toegankelijkheid van de zorg. In de Tweede Kamer zet ik mij ook graag in voor eHealth. Vernieuwingen in de zorg zijn nu eenmaal niet te stoppen en dat is maar goed ook. eHealth vergroot immers de gezondheidszorg en het werkt kostendrukkend. Door zorg op afstand te verlenen, kan zowel reis- als behandeltijd bespaard worden.

De VVD Netwerkbijeenkomst begon met een heldere videoboodschap van Minister Schippers waarin zij het belang van eHealth en samenwerking onderstreepte. “Leer van degenen die je zijn voorgegaan en deel je eigen ervaringen met anderen”. Deze oproep is door de verschillende sprekers benadrukt.

Zorginnovator Douwe Jippes noemt het gebrek aan openheid een belemmering waar hij tegenaan loopt. De wil om van elkaar te leren én om informatie te delen is noodzakelijk. Je moet elkaar niet zien als concurrenten, maar juist met elkaar samenwerken. Door samenwerking kan op de lange termijn winst met eHealth worden gemaakt en is het verlies op de korte termijn niet doorslaggevend. Onderzoeker Jorne Grolleman benadrukt de rol van verzekeraars. Want waarom zouden verzekeraars eHealth willen financieren, wanneer ook niet-klanten hier gebruik van maken? Als verzekeraars beter gaan samenwerken dan komt implementatie van eHealth dichterbij. Grolleman ziet een betere informatie-uitwisseling tussen systemen en registratie aan de bron ook als een kans voor eHealth. Waldemar Hogerwaard onderstreept deze aanbevelingen. Ook pleitte hij tijdens zijn presentatie voor een publiek-private samenwerking om de bestaande structuren en gewoonten te doorbreken.

Een andere belangrijke conclusie is het gebrek aan lerend vermogen bij eHealth. Hogerwaard beaamt dit: de sleutel voor eHealth is om het gewoon te proberen, in plaats van eindeloos te praten over een plan van aanpak en vervolgens niks gedaan te krijgen. Er wordt telkens binnen dezelfde standaarden en protocollen gekeken en elke vorm van risico wordt vermeden. Maar waarom zouden we niet kunnen leren van elkaars fouten? Door tijdens de opleidingen ook al aandacht te schenken aan innovaties en het oefenen hiermee wordt deze omgeving gecreëerd.

Tijdens de bijeenkomst heb ik zeer waardevolle inzichten verkregen. eHealth moet op de mens gericht zijn. Wanneer het gebruikersgemak hoog in het vaandel staat, zal de patiënt de innovatie eerder accepteren.

Als privacy aan de voorkant goed geregeld is dan hoeft dit ook geen heikel punt te zijn. Dit kan worden vergelijken met een hygiëne-eis. Het is een vereiste om de kwaliteit te garanderen. Ook kunnen de subsidies voor innovaties meer gebundeld worden. Door individuele projecten te laten samenwerken, vermindert de eilandencultuur binnen eHealth en wordt geld effectiever besteed.

Het was daarom niet meer dan logisch om de netwerkbijeenkomst in samenwerking met de Zorginnovatiewinkel te organiseren. Op het snijpunt van publiek en politiek hebben wij samengewerkt. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen, door goede discussies in de zaal en het uitwisselen van mooie ideeën. Erkentelijk ben ik dan ook voor de goede input van de aanwezigen tijdens de bijeenkomst. Er is deze avond een mooi en waardevol netwerk ontstaan, waarbij goede ideeën zijn uitgewisseld. Ik onderhoud dit netwerk dan ook graag.

Want goede zorg, die maken we samen!