Borgen met Femke Halsema, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
date June 21, 2016 20:00
city Amsterdam
location De Balie Show location
attending F. (Femke) Halsema i et al.
organisation De Balie i

Tijdens Politiek schouwspel Borgen spreken we telkens met iemand uit het veld over het leven in de politiek. In deze aflevering praten we met Femke Halsema over politiek en idealen. Het Noord Nederlands Toneel speelt scènes uit hun voorstelling Borgen, deze scènes vormen het uitgangspunt voor het gesprek.

Na twaalf en een half jaar hield Femke Halsema het voor gezien, ze verliet de Tweede Kamer. In haar memoires Pluche schrijft ze uitgebreid over haar tijd in de politiek. We blikken met Halsema terug op deze tijd en praten over idealen en de werkelijkheid. Regelmatig moet een politicus een compromis sluiten, soms ten koste van zijn of haar idealen. Welke overwegingen spelen hierbij een rol? In hoeverre moet een politicus bereid zijn om een voor hem of haar belangrijke doelstellingen op te geven voor het grotere ideaal of omdat er andere belangen zijn? En hoe zorg je ervoor dat je als politicus iets gedaan krijgt?

Femke Halsema gaat in gesprek met Borgen-regisseur Ola Mafaalani over idealen in zowel de kunst als in de politiek. Yoeri Albrecht modereert het gesprek.

Over Borgen

In Borgen ontspint zich een wereld vol intriges, machtsstrijd, idealen en ambities rondom de eerste vrouwelijke premier. Haar idealisme wordt op de proef gesteld en daarnaast lijkt ze ook nog eens langzaam de controle over haar eigen gezinsleven te verliezen. In haar werk wordt ze bijgestaan door haar cynische spindoctor Kaspar, die vanwege zijn verscheurde jeugd een meedogenloos politiek spel speelt. En Kaspar raakt verwikkeld in een onmogelijke liefde met de ambitieuze journaliste Katrine, wat de integriteit van beide op het spel zet.


1.

More about...