Kamerbreed- Zaterdag 09/04/16, Hilversum

Raadhuis van Hilversum
date April 9, 2016 13:08 - 14:00
city Hilversum
location Radio 1 Show location
attending R.H. (René) Cuperus i, K. (Kees) Boonman i, H.P.M. (Ben) Knapen i, R. (Ron) Meyer et al.
organisation AVROTROS

Ron Meyer (SP), Ben Knapen (CDA) en René Cuperus (WBS)

Zaterdag zijn in Kamerbreed SP-voorzitter Ron Meyer, CDA-senator Ben Knapen en René Cuperus van de Wiardi Beckman Stichting (PvdA) te gast. Kees Boonman praat met hen over de gevolgen van het ‘nee’ bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Wat betekent de uitslag? Wat moet het kabinet nu doen? En zijn referenda en andere vormen van directe democratie het juiste antwoord om de kloof tussen burger en politiek te dichten?

De SP voerde campagne tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Voorzitter Ron Meyer vindt dat het kabinet de uitslag nu moet respecteren. Hij is er bepaald niet gerust op dat dit ook gebeurt. Meyer vreest dat de kloof tussen burger en bestuur groter wordt als het kabinet de uitkomst niet serieus neemt.

Oud-staatssecretaris van Europese Zaken Ben Knapen (CDA) is tegen referenda en ongelukkig met de volksraadpleging van afgelopen week. Buitenlandse verdragen lenen zich daar volgens hem niet voor. Eerste Kamerlid Knapen voorziet dat het ‘nee’ van woensdag slechts tot geringe aanpassingen in het associatieverdrag leidt.

René Cuperus werkt bij het wetenschappelijk bureau van de PvdA, de Wiardi Beckman Stichting. Hij is voorstander van het middel referendum, maar kritisch over het Oekraïne-referendum: het drijft het conflict tussen establishment en anti-establishment volgens hem onnodig op de spits.

Kamerbreed, elke zaterdag tussen 13:00 en 14:00 uur te beluisteren op NPO Radio 1 en te zien op themakanaal NPO Politiek.

JW Player goes here


1.

More about...