Viering 70 jaar Internationaal Gerechtshof, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
date April 20, 2016
city Den Haag
attending A.G. (Bert) Koenders i, koning Willem-Alexander i, Ban Ki-Moon i et al.

RVD, nr. 64

Zijne Majesteit de Koning is woensdagochtend 20 april in het Vredespaleis in Den Haag aanwezig bij de plechtige zitting ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

Z.E. rechter Ronny Abraham, de president van het Internationaal Gerechtshof, spreekt een herdenkingsrede uit. Daarnaast spreken onder anderen de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Z.E. Ban Ki-moon, en minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Studenten van de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium verzorgen de muzikale intermezzo’s tussen de voordrachten.

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) hield op 18 april 1946 in het Vredespaleis zijn openingszitting in aanwezigheid van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Het is het voornaamste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties. Het hof is samengesteld uit 15 rechters en wordt bijgestaan door een griffie van ongeveer 100 functionarissen. De officiële voertalen zijn Frans en Engels. Het ICJ is een burgerlijk hof met specifieke bevoegdheden als het beslechten van rechtsgeschillen tussen staten en advisering aan VN-organen. Het ICJ heeft geen bevoegdheid voor het behandelen van strafzaken van individuen en oorlogsmisdadigers. Dit gebeurt onder meer bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.


1.

More about...