Conference Digitalisation Cultural Heritage, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
date June 29, 2016 - June 30, 2016
city Amsterdam
location Europagebouw Show location
attending M. (Jet) Bussemaker i et al.
organisation Dutch Presidency of the European Union (EU2016NL) i

KLAAR OM BRUGGEN TE BOUWEN: Collecties van cultureel erfgoed koppelen om een groter publiek te bedienen

De digitalisering van het culturele Europese erfgoed verloopt voorspoedig. Nu miljoenen items uit archieven, musea en bibliotheken in digitale vorm beschikbaar zijn geworden, wordt de aandacht verlegd naar het feitelijke gebruik en de impact van deze digitale collecties. Om de culturele waarde van digitaal gekoppelde collecties te vergroten moeten ze verschillende deelgebieden met elkaar verbinden en in meerdere talen te raadplegen zijn. Bovendien moeten er verbeteringen plaatsvinden wat betreft de kwaliteit van de data, het beheer van rechten en de ontwikkeling van platforms en publiek. Europa, met zijn rijke culturele geschiedenis en ontwikkelende digitale interne markt, is zowel een uitdagende als inspirerende omgeving om deze verbeteringen te bewerkstelligen.

In het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap organiseert het ministerie van OCW een conferentie over de uitdagingen bij het koppelen van collecties van digitaal cultureel erfgoed, tussen zowel de verschillende deelgebieden als de verschillende landen. Daarnaast wordt gekeken langs welke (nog onbetreden) paden een groter publiek kan worden bereikt. De conferentie vindt plaats in het Europagebouw in Amsterdam.

Tijdens de conferentie zullen circa 40 internationale sprekers hun licht laten schijnen over onderwerpen als:

  • Betrekken van het grote publiek: Zichtbaarheid en hergebruik als uitgangspunt;
  • Omgaan met digitalisering: Hoe digitalisering onze instellingen verandert;
  • De netwerkbenadering: Versterking van de infrastructuur van het digitale erfgoed.

Naast minister Bussemaker van OCW en Martine Reicherts, directeur-generaal bij DG Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie, nemen nog zo’n 250 deelnemers uit de sectoren cultuur, erfgoed en digitalisering deel aan de conferentie. Daarnaast zullen ook gebruikers van gedigitaliseerde content uit de creatieve sectoren en de sectoren onderwijs, onderzoek en toerisme alsmede vertegenwoordigers van de EU-instellingen en EU-lidstaten hun opwachting maken.


1.

More about...