5 vragen over begroting Binnenlandse Zaken

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Tuesday, November 17 2015.

50PLUS heeft slechts beperkte spreektijd bij het behandelen van de verschillende begrotingen. Vandaag bracht ik kort een aantal punten bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken naar voren.

1.

Ten eerste.

De vreselijke terreurdaden in Parijs afgelopen vrijdag en de actuele onduidelijke ontwikkelingen in Hannover. Iedereen heeft vragen. Waarom? Waar is de ontsnapte dader? Moeten de grenzen bijvoorbeeld dicht? Al deze vragen zijn begrijpelijk. En vragen zijn zelden ongepast. Als de discussie die er op volgt maar respectvol is. We moeten het hoofd er wel bij houden, want ondoordachte acties doen meer kwaad dan goed.

De middelen voor de AIVD zijn reeds opgevoerd, omdat het dreigingsbeeld voor de langere termijn hiertoe aanleiding geeft. 50PLUS vraagt minister Plasterk of de gebeurtenissen in Parijs aanleiding zijn voor bijstelling. Zijn de financiële middelen voldoende? Is er voldoende menskracht? Voor een optimale nationale veiligheid is een goed werkende inlichtingendienst noodzakelijk, maar niet voldoende. Een goed werkend politieapparaat is net zo onmisbaar. Maar op de politie wordt flink bezuinigd. Wat zijn de gedachten van deze minister hierover?

2.

Ten tweede.

Vorige week trokken ruim 200 wethouders aan de bel. De rek is eruit..! Als het Rijk nog meer kortingen doorvoert, gaat dit onvermijdelijk ernstige gevolgen hebben voor de inwoners van deze en andere gemeenten.

Het gaat dan om wegenonderhoud, sluiting van buurtcentra, onderhoud van groen en wegen in de wijk, enzovoort. Dit komt de leefbaarheid in gemeenten niet ten goede! Hoe denkt de minister hierover?

50PLUS is verder niet enthousiast over de beleidsvrijheid die veel gemeenten hebben. Het leidt tot grote verschillen in voorzieningen, hoogtes van eigen bijdrage en het wel of niet toekennen van huishoudelijke hulp. Wat vindt deze minister van de genoemde beleidsvrijheid?

Gemeenten zijn belangrijke partners in het hele decentralisatietraject. Hoe beoordeelt minister Plasterk de petitie van de 234 wethouders die zijn plannen moeten uitvoeren?

En 50PLUS heeft nog meer vragen:

-Hoe kunnen gemeenten hun taken, op korte én lange termijn, goed invullen met het wispelturige financiële beleid van het kabinet?

-Vindt de minister het normaal dat hierdoor gemeenten gedwongen worden de lokale belastingen te verhogen?

-Hoe beoordeelt hij de stelling van de wethouders dat een deel van de kortingen op het Gemeentefonds slecht onderbouwd is?

-Kunnen gemeentelijke herindelingen bijdragen aan efficiënter gebruik van de financiële middelen?

-En hoe is de situatie bij de 16 gemeenten die zich in de financiële gevarenzone bevinden, zoals bleek uit de antwoorden op de schriftelijke vragen?

3.

Ten derde.

50PLUS wil deze begroting aangrijpen om nogmaals aandacht te vragen voor mantelzorgers en hun ondersteuning. We hebben bij de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een amendement ingediend om extra budget toe te voegen aan het gemeentefonds, ter versterking van respijtzorg en dagbesteding voor thuiswonenden. Bij deze begroting is het corresponderende amendement ingediend.

4.

Ten vierde.

Twee jaar geleden heeft 50PLUS al eens vragen gesteld over leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit nog steeds voorkomt.

Er zijn weliswaar minder verzekeraars die ouderen weigeren op grond van hun leeftijd, maar het zijn er nog steeds vier. En dat zijn er vier teveel!

De meeste anderen berekenen fikse premietoeslagen voor senioren, tot wel 129 procent! En dan bedoel ik niet 29 procent, maar ze berekenen echt meer dan het dubbele, 129 procent! En dat terwijl volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek ouderen tussen 66 en 76 jaar geen groter risico vormen dan jongere automobilisten. Baseren de verzekeraars hun acceptatienormen daadwerkelijk op de verzamelde statistische gegevens? Of is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie?

En dan nog een vraag: discriminatie op geslacht, geaardheid of afkomst vallen onder de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Leeftijdsdiscriminatie daarentegen valt onder de portefeuille van deze minister, de minister van Binnenlandse Zaken. Hoe terecht is dit onderscheid?

Voor wat betreft de digitalisering sluit ik me aan bij het CDA. Die partijen stemde tegen, naar nu blijkt niet onverstandig. Wij steunden het Kabinet omdat 50PLUS niet tegen digitalisering is, maar dan wel onder voorwaarden. We mogen de burger nooit kwijtraken. Voor wie het wil, moet het ook niet digitaal kunnen.

5.

Als vijfde punt en laatste punt.

Morgen kunnen inwoners van verschillende gemeenten naar de stembus. Dit in verband met gemeentelijke herindeling, onder meer in de nieuwe gemeente Gooise Meren. Deze verkiezingen kregen nauwelijks aandacht in de landelijke media. En dat is goed zo, het gaat immers om lokale kwesties. Bij de reguliere gemeenteraadsverkiezingen is dat wel anders, die lijken vooral op tussenpeilingen voor zittende kabinetten.

50PLUS heeft al eens eerder voorgesteld om gemeentelijk verkiezingen te spreiden over een termijn van vier jaar, zodat lokale verkiezingen echt lokale verkiezingen zijn. Wat vindt minister Plasterk hiervan?”