VVD en PvdA willen snelle treinverbinding Heerlen-Aachen

Source: B.G. (Betty) de Boer i, published on Tuesday, November 17 2015, 2:33.

Een snelle treinverbinding tussen Heerlen en Aachen is een stuk dichterbij gekomen. VVD en PvdA zullen hier donderdag aanstaande bij staatssecretaris Dijksma op aandringen. Daarmee is er een meerderheid van de Tweede Kamer voor de snelle treinverbinding waar de Stadsregio Parkstad Limburg al jaren voor pleit.

Chantal Nijkerken-de Haan en Karin Straus, beiden Tweede Kamerlid uit Limburg namens de VVD, spreken van goed nieuws voor Parkstad: “Een snelle treinverbinding is goed voor de economie, goed voor de leefbaarheid en goed voor de bereikbaarheid. Er is nu geen goede treinverbinding tussen Heerlen en Aachen. De meer dan 10.000 dagelijkse grensoverschrijdende verplaatsingen gebeuren nagenoeg volledig met de auto. Als een groot deel van die forenzen, werknemers en studenten voor de trein kiest, zullen er direct veel minder files zijn. Want als meer mensen de trein nemen, rijd je ook in de auto beter door. Bovendien wordt de Duitse arbeidsmarkt op deze manier ook steeds beter bereikbaar.”

Duco Hoogland, woordvoerder Vervoer namens de PvdA, gaat ervan uit dat de staatssecretaris hier voortvarend mee aan de slag gaat: “Met de auto kun je zo vanuit Maastricht en Heerlen naar Aken de grens over, dat moet ook met de trein kunnen”

Deze verbinding is goed voor de Euregionale arbeidsmarkt en biedt ook kansen voor de woningontwikkeling in de Limburgse regio. Ook aan Duitse zijde is het belang van deze treinverbinding groot. De stad Aachen kampt met huisvestingproblemen voor de 50.000 studenten aan de Aachense technische hogeschool (RWTH) en mist momenteel ook kwalitatieve huisvestingsmogelijkheden voor de 20.000 arbeidsplaatsen. Bovendien ligt er een businessplan dat aantoont dat het doortrekken van de Intercity-verbinding naar Duitsland over Heerlen 120 procent kostendekkend is. Om de snelle verbinding mogelijk te maken moet de spoorlijn tussen Heerlen en Aachen deels worden verdubbeld en geëlektrificeerd.