Minder dan 500 dagen tot de verkiezingen…

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Tuesday, November 10 2015.

Pensioenen, werkloosheid onder 45-plussers, koopkracht, zorgen rond de zorg en vluchtelingen, het waren de thema’s de ik aankaartte op de Algemene Ledenvergadering van 50PLUS. En de toekomst van onze partij natuurlijk. Want nog minder dan 500 dagen resten ons tot de komende Tweede Kamerverkiezingen!

Mijn toespraak tijdens de ALV van zaterdag 7 november:

“Nog minder dan 500 dagen en de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer staan op de agenda. Of eerder…, maar hoe dan ook de tijd gaat snel. Ik ben dan ook blij te horen dat deze verkiezingen, en de aanloop daar naar toe, een prioriteit is van de partij. Maar misschien hebben we minder tijd. Je weet maar nooit wanneer dit beschadigde en tot elkaar veroordeelde kabinet struikelt.

Hoe dan ook, over 500 dagen is er een nieuwe 50PLUS-fractie in de Tweede Kamer. Een grotere fractie dan nu. Een fractie met meer slagkracht en mogelijkheden. Totdat ik nieuwe fractieleden mag verwelkomen, zal ik, samen met mijn team alles op alles zetten om het 50PLUS-geluid goed en vaak te laten horen. En dat lukt. Onlangs heeft Radio 1 onderzoek gedaan en 50PLUS aangewezen als één van de twee meest succesvolle kleine fracties. Mooi, we zien het als een aansporing om op deze manier door te knokken, maar dat kan niet zonder de partij, dat kan niet zonder u.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat we meer zichtbaar zijn in de media. En dat is nodig. In de peilingen staan we nu gemiddeld op vijf zetels. Prachtig, maar niet voldoende. Een veel groter aantal Nederlanders is te overtuigen om bij de volgende verkiezingen 50PLUS te stemmen. Maar dan moet het 50PLUS-geluid vaker en op meer plaatsen te horen zijn. Daar zal ik me de komende tijd voor inzetten! Maar ik reken ook op u. In de provincies, in de waterschappen, later deze maand in de nieuwe gemeente Gooise Meren, aan de keukentafel, in ingezonden brieven en in reacties op krantenartikelen. Maar ook op straat, bij de supermarkt, in de wachtkamer en bij uw vereniging. Ga zo maar door.

Als ik u vraag om de komende maanden 60 mensen te overtuigen om 50PLUS te stemmen. De komende vier maanden, om de dag één. En die mensen vragen we om allemaal 10 anderen te overtuigen met het verzoek aan hen om er ook nog eens 10 anderen te overtuigen. Dan hebben we ruim 600.000 stemmen binnen, zo’n 10 zetels. Beste mensen, dat moet! Dat moet kunnen. Gezamenlijk! Hier en nu. We gaan het doen!

En waar moeten we de kiezers mee overtuigen hoor ik u vragen. Laten we het samenvatten in 5 punten.

-Blijf van ons pensioen, ons uitgestelde loon af!

-Laat ook gepensioneerden meedelen in meevallers!

-Los de werkloosheid van mensen boven de 45 op,

-Goede en betaalbare zorg, én

-We kunnen kiezers overtuigen met ons afgewogen standpunt over de vluchtelingenproblematiek.

Om met het laatste te beginnen. Wat een indringende beelden zijn er tot ons gekomen. Beelden van wanhopige mensen op bootjes, beelden van radeloze mensen bij grensovergangen en hekken. Maar ook beelden van ontevreden en gedesillusioneerde vluchtelingen.

En beelden van demonstraties van voor- en vooral tegenstanders. En als gevolg daarvan beelden van diverse debatten van politici met ver uiteenlopende standpunten. 50PLUS doet aan die debatten mee. Maar altijd afgewogen en daarmee haal je niet de media wanneer je aan de ene kant wordt overschreeuwd door de PVV en aan de andere kant door GroenLinks.

50PLUS staat voor een streng maar rechtvaardig, een humaan maar realistisch beleid. Wij laten het hart én het hoofd spreken!

We moeten alles op alles zetten om de oversteek tegen te gaan. We moeten onze Europese grenzen beter bewaken en dat doet Europa nog steeds onvoldoende. Maar het moet!

Veel meer dan nu moeten we inzetten op het opsporen van mensensmokkelaars en deze zwaar straffen.

We moeten de vluchtelingen zoveel mogelijk in de regio daar opvangen, en niet schromen om daarvoor extra geld vrij te maken. Wij pleiten voor een grotere rol van de Verenigde Naties en willen ervoor zorgen dat veel meer landen hun bijdrage betalen. En we dienen werk te maken van duidelijke voorlichting in landen van herkomst over de beperkte mogelijkheden in Nederland.

Het blijft een lastige discussie. Is een vluchteling uit Syrië een economische vluchteling als hij al een jaar veilig in Turkije verblijft? We begrijpen allemaal dat ze op zoek zijn naar een betere toekomst, maar kunnen wij die iedereen ongelimiteerd bieden? Ongelimiteerd is onmogelijk, er zijn grenzen aan draagvlak en draagkracht van onze samenleving. Zeker als we ook in de toekomst echt schrijnende gevallen willen blijven helpen.

En laten we maar eerlijk zijn, Europa faalt. Het verdelen van vluchtelingen, het maken van goede afspraken en zorgen dat ieder land een bijdrage, ook financieel, levert..: het lukt niet. En dan dringt zich de vraag op; hoe lang wachten we nog op Europa? Of moeten we uiteindelijk als Nederland zelf besluiten durven nemen? Wat 50PLUS betreft ligt die vraag op tafel.

Momenteel vangen we vluchtelingen op, op basis van de huidige regelgeving: sober, doelmatig en praktisch. En wat 50PLUS betreft kijken we naar de mogelijkheden om vluchtelingen een ‘tijdelijke’ status te geven, zodat terugkeer op termijn ook voor de betrokkene zelf vanzelfsprekender is.

En als laatste wil ik over dit onderwerp nog één ding kwijt. Ik roep iedereen op om het debat - hoe emotioneel ook - op een fatsoenlijke en beschaafde manier te voeren. Laat je mening horen, maar niet ieders wil is wet.

Dan nu de pensioenen. Een taai en ingewikkeld onderwerp als je alle details bespreekt. Beschikbare premieregeling, dekkingsgraad, eindloonregeling, Financieel Toetsingskader, indexatieambitie, volatiliteit en waardeoverdracht…. Vandaag wil ik u niet vermoeien met al deze details, maar laten we helder zijn over de hoofdlijnen.

Nederland heeft één van de beste, zo niet het beste, pensioenstelsel ter wereld. En laten we dat vooral zo houden. Voor gepensioneerden van nu en voor gepensioneerden van de toekomst. Daar hebben we geen nieuw pensioenstelsel voor nodig, hooguit enkele aanpassingen. En daarbij moeten aanpassingen een evenwichtig effect hebben voor oud en jong.

50PLUS wil dat pensioengerechtigden hun toegezegde rechten behouden. Dat is nog lang niet zeker gesteld. Daar zullen we erg alert op zijn.

50PLUS wil indexatie weer mogelijk maken door het wijzigen van de nu uiterst onredelijke rekenrente.

50PLUS is voorstander van enige vorm van verplichte pensioenopbouw voor ZZP’ers. Maar geen ‘one-size-fits-all’ pensioen. Daarvoor zijn ZZP’ers te verschillend!

In Den Haag gaat het vrijwel elke week wel over koopkrachtplaatjes. Soms spreken die elkaar tegen, maar één ding is duidelijk: de koopkracht van gepensioneerden heeft zich de laatste jaren ronduit slecht ontwikkeld. En de kloof tussen werkenden en gepensioneerden is onaanvaardbaar groot geworden.

En nu het kabinet kennelijk meent dat de 5 miljard die vrijkwam op de begroting niet gebruikt hoeft te worden om de staatsschuld af te lossen, maar in het zicht van de verkiezingen kan worden uitgedeeld aan de teleurgestelde kiezers, is het pijnlijk en kwalijk dat gepensioneerden niet mee mogen delen. Ze waren wel in beeld toen het zuur moest worden verdeeld, maar blijven in de kou staan nu er klaarblijkelijk zoet te verdelen valt. Daarom willen we volgend jaar minimaal 1 miljard euro structureel voor het verbeteren van de koopkracht van gepensioneerden. Maar dat is nog niet gelukt…, ondanks verwoede pogingen van de Tweede en de Eerste Kamerfractie.

Hulde voor Jan en Martin, die een motie, die in de Tweede Kamer nipt werd verworpen, opnieuw indienden en er in de Eerste Kamer wel een meerderheid voor wisten te winnen.

Jan, Martin en ik blijven strijden voor een eerlijke verdeling tussen mensen die werken, mensen die niet kunnen werken en mensen die hard gewerkt hebben!

Een kwartmiljoen mensen zijn in ons land langer dan één jaar werkloos, waaronder veel mensen 45 jaar en ouder. Een drama voor de betrokkenen.

De eerste tijd moet je dat ontslag verwerken en maak je kennis met de digitale eenheidsworst van het UWV. Daarna zul je ervaren dat nog maar weinigen op je zitten te wachten. Sollicitatie na sollicitatie nul op het rekest. En allemaal mooie redenen, maar je proeft wat er echt speelt: te oud, te duur en te weinig productief. O nee, ze zullen het niet aan je vragen, maar dat vooroordeel plakt nu eenmaal aan de werkzoekende van boven de 45.

Ouderenwerkloosheid is een groot maatschappelijk probleem, waar veel partijen weinig of niets aan willen doen. 50PLUS vindt dat we alles op alles moeten zetten om dit probleem op te lossen.

-Zo stelde 50PLUS voor een nationale conferentie over dit onderwerp te organiseren: afgewezen.

-Zo wilde 50PLUS de leeftijd voor een premiekortingsregeling verlagen van 56 naar 50: afgewezen.

-Zo heeft 50PLUS voorgesteld de AOW-leeftijd tijdelijk te verlagen: afgewezen. Weggehoond zelfs!

-En zo stelden wij al meerdere keren voor om een ambassadeur aan te stellen, die aan de slag moet met de beeldvorming: tot nu toe afgewezen, maar deze week was er een kentering. We hebben de PvdA kunnen overtuigen en de ambassadeur lijkt er echt te komen. Dinsdag stemt de Tweede Kamer hierover.

Laat één ding duidelijk zijn: 50PLUS blijft voor de groep langdurige en oudere werklozen vechten. Elke dag weer!

Wij waren en zijn geen voorstander van de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeente. En zeker niet als dat gepaard gaat met het halveren van het beschikbare budget. Het zorgt bij mensen voor veel onzekerheden:

-Is de zorg er nog wel?

-Krijg ik alle ondersteuning die nodig is bij het langer thuis wonen?

-Is er wel zorg als ik geen mantelzorger kan vinden?

-Waarom krijgt mijn vriendin in een andere gemeente wel een tegemoetkoming en ik niet?

-Waarom is er wel een vaccinatieprogramma voor kinderen, en niet voor ouderen?

-Is er wel een geschikte woning als ik minder goed ter been ben, of moet ik dan verhuizen naar een andere gemeente?

Zoveel vragen, zoveel onzekerheden. En natuurlijk zijn er gemeenten die het goed doen, maar waren we er maar niet aan begonnen. Als 50PLUS de kans krijgt draaien we een aantal van deze maatregelen terug. Gewoon, omdat het eerlijker is. Iedereen moet zonder rompslomp op goede en betaalbare zorg kunnen rekenen, zodat het leven waardevol is en blijft, ook op latere leeftijd.

Nog minder dan 500 dagen en de verkiezingen staan in de agenda. Natuurlijk gaat de campagne zodra de verkiezingsdatum definitief is in de hoogste versnelling, maar laten we met elkaar, vanaf nu, permanent campagne voeren!

Een permanente campagne om zoveel mogelijk kiezers te overtuigen om 50PLUS te stemmen. Een partij die in het bijzonder opkomt voor de belangen van mensen van 50 jaar en ouder. Een partij die waakt over pensioenen en een partij die lasten en lusten eerlijk wil verdelen. Een partij die echt werk wil maken van het oplossen van de ouderenwerkloosheid. Een partij die wil dat mensen van de derde leeftijd zich geen zorgen hoeven maken over de zorg en een partij die ook op actuele vraagstukken afgewogen antwoorden heeft.

Laten we gezamenlijk 50PLUS groot maken in het besef dat we namens kiezers ons werk kunnen en mogen doen. Als we dat goed voor ogen houden en we allemaal hard aan de slag gaan, zie ik met vertrouwen uit naar de uitslag op de verkiezingsdag. En hoor ik het de verslaggever van NOS al zeggen: “50PLUS haalde in 2012 twee zetels, stond in de peilingen op 6…., en heeft nu tien zetels…”

Ja, het kán, dames en heren!”