Bij de VN in New York (slot)

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Sunday, October 25 2015.

Weekend. Weer thuis op de bank met de hondjes. Gisteren waren ze enthousiast dat ik er weer ben, maar ook duidelijk beledigd. Waarom ben ik zo lang weggebleven? Ze hebben al moeite met het feit dat ik op Kamerdagen meestal in Den Haag blijf, een hele week naar de VN in New York had voor hen écht niet gehoeven.

Zelf twijfelde ik van tevoren ook, maar nu ben ik blij dat ik hiervoor mijn herfstreces heb opgeofferd. Zelden heb ik in zo weinig dagen zo veel ervaringen kunnen opdoen die mijn beeld over het instituut en de mensen die er dagelijks in touw zijn zo hebben doen kantelen.

De twee laatste dagen in New York waren wederom volgepakt met leerzame sessies over diverse onderwerpen. Ook de 'vergrijzing' waar erg veel landen mee te maken hebben, kreeg volop aandacht.

Ja, er kan nog veel verbeteren aan de werkwijze van de VN, maar dan zullen we er ook iets voor over moeten hebben. En nee, aan onze Nederlandse vertegenwoordiging zal het niet liggen. Stuk voor stuk werken er bij onze Permanente Vertegenwoordiging uiterst gemotiveerde mensen die vol enthousiasme proberen de wereld ietsje vrolijker te kleuren. En dat onder de bezielende aanvoering van ambassadeur Karel van Oosterom. Karel is onze eigen Mister VN.

Eén van de doelen van de trip naar New York was om het Nederlandse parlement en enkele maatschappelijke organisaties te overtuigen van het nut het Koninkrijk Nederland te kandideren voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad. Bij mij is dat gelukt. Ik ben er zeker van dat 192 andere landen blij mogen zijn dat onze kanjers in New York zich zo willen inzetten voor een goede zaak. Er valt nog veel te doen, niet alles zal lukken, maar het kan niet in betere handen dan in die van Karel, Paul, Hedda, Sandra, Dirk, Norbert, Adriaan, Charlotte, Eran, Gerben, Leonoor, Marcel, Peggy, Yaron, Cynthia, Lieneke, Bas, Minke, Rob, Vera en Helen.

En nu over tot de orde van de dag. Voor me liggen de Kamerstukken voor komende week. Stapels met belangrijke kwesties. En er zijn krantenkoppen over de pensioenfondsen en het gesol met ouderen die zorg nodig hebben.

 

Ter gelegenheid van het feit dat de VN zaterdag 24 oktober 70 jaar bestond, kleurden overal ter wereld gebouwen VN-blauw.