Vaccinatieprogramma tegen gordelroos en longontsteking

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Thursday, October 15 2015.

Voorkomen is beter dan genezen. 50PLUS heeft daarom steeds aangedrongen op een vaccinatieprogramma voor ouderen tegen gordelroos en longontsteking. Minister Schippers gaat daarop nu actie ondernemen. Hulde!

1.

--

Mijn inbreng namens 50PLUS tijdens het Algemeen Overleg Infectiepreventie met minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

“Wie het heeft over infectiepreventie, heeft het ook over vaccinaties. Belangrijk vanwege de preventieve werking. Immers: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is ook het Rijksvaccinatieprogramma ingericht.

Gisteren ontvingen we antwoorden op onze vragen over het rapport over de vaccinatie van ouderen tegen gordelroos. 50PLUS was blij verrast. Het is duidelijk dat minister Schippers deze vaccinatie, en die tegen longontsteking, goed op haar netvlies heeft en bereid is daarop actie te ondernemen. Dat is goed nieuws!

50PLUS heeft enkele aanvullende vragen. De minister spreekt binnenkort met de Gezondheidsraad over de prioritering van vaccinatieadviezen in 2016. Is zij bereid om erop aan te dringen de adviezen inzake gordelroos en pneumokokken met de hoogste prioriteit te behandelen?

50PLUS betreurt samen met de minister het feit dat het RIVM tot dusver geen prioriteit heeft gegeven aan de voorlichting over beschikbare vaccinaties die buiten het Rijksvaccinatieprogramma vallen. Inmiddels is aangegeven dat het RIVM beziet hoe (en ik citeer) ‘vaccinaties die voor specifieke groepen van waarde kunnen zijn’ er meer bekendheid kan worden bereikt. Gaat het hierbij ook om gordelroos en longontsteking? Wanneer wordt er bekend hoe het RIVM dit wil bereiken? Wordt er in dit traject ook gesproken met huisartsen? En hoe gaat de minister ervoor zorgen dat alle ouderen worden bereikt? Op welke termijn kunnen we de stappen waar de minister het over heeft verwachten?

Ik weet dat minister Schippers niet op adviezen vooruit wil lopen, maar toch het volgende. 50PLUS heeft via een motie al eerder haar zorg uitgesproken over de situatie van mensen in verpleeghuizen. Deze groep mensen wordt steeds kwetsbaarder, omdat de indicatie hiervoor is aangescherpt. Een 88-jarige bewoner van een verpleeghuis heeft gemiddeld een slechtere gezondheid dan de thuiswonende 70-jarige. De gevolgen van gordelroos of longontsteking kunnen bij hen dan ook veel groter zijn. Is er een mogelijkheid, wil ik de minister nu al vragen, dat er voor deze groep een speciale regeling wordt getroffen? Is zij bereid dit in overweging te nemen?

Preventie is belangrijk. De minister geeft aan dat er in het najaar van 2015 een maatschappelijk debat wordt georganiseerd om een beter antwoord te krijgen op de vraag: wat is preventie gericht op ouderen? Kan de minister toelichten wat ze wil bereiken met dit maatschappelijk debat?

Helaas is de in juli 2013 aangekondigde Beoordelingskamer Vaccins (BKV) nog steeds niet van de grond gekomen. De minister geeft aan dat de Gezondheidsraad en het Zorginstituut inmiddels wel samenwerken. Op welke manier gebeurt dat? Hoe verhoudt deze samenwerking zich tot het oprichten van deze Beoordelingskamer? Is het vormgeven hiervan nog het doel? Zo ja, vindt dit dan pas plaats nà de voor juli 2016 geplande evaluatie?

Iets anders nu. Het rapport van de IGZ over het gebrek aan hygiëne in verpleeghuizen is al in juni in het AO Verpleeghuiszorg aan bod gekomen, maar 50PLUS heeft toen onvoldoende antwoord op enkele vragen gekregen. In het nationaal plan antibioticaresistentie is opgenomen dat eind 2016 in verpleegtehuizen een programma om hygiëne en infectiepreventie op een hoger niveau te brengen in uitvoering zou moeten zijn. In de tussentijd controleert de Inspectie voor de Volksgezondheid op verbetering in slecht scorende instellingen. Wat wordt bedoeld met ‘in uitvoering’? Aan welke eisen moet het programma concreet voldoen? Welke concrete resultaatverplichtingen bestaan er? En waarom pas eind 2016?”