Per week een dorp erbij

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Wednesday, October 14 2015.

Er komen zoveel vluchtelingen naar Nederland, per week komt er in ons land een heel dorp bij. Er zijn concrete maatregelen nodig zodat we ook in de toekomst echt schrijnende gevallen kunnen blijven helpen. Op een Europese top wordt 15 en 16 oktober over de vluchtelingenproblematiek gesproken.

1.

--

Morgen en overmorgen is er een Europese top over de gigantische toestroom van vluchtelingen. 50PLUS wil de regering enkele zaken nadrukkelijk meegeven en ik heb dat vandaag in de Tweede Kamer aan het kabinet laten weten. Mijn inbreng tijdens het debat over de aanstaande Europese top:

“50PLUS vraagt om er bij de Europese leiders op te dringen concrete maatregelen te nemen om de Europese buitengrenzen veel beter te bewaken, zodat men niet op gammele bootjes onze kant op komt. Want zo gaat het niet langer! Ziet het kabinet überhaupt mogelijkheden voor effectievere bewaking van de Europese grenzen?

Vorige week twee-en-half duizend nieuwe vluchtelingen. En in de weken daarvoor werden aantallen van soms ruim vierduizend per week gehaald. Dat is per week een dorp erbij! Er zijn écht grenzen aan wat we als Nederland kunnen behappen. Het kan gewoonweg - hoe graag je ook zou willen - niet onbeperkt. Om 40.000 mensen gaat het nu; een gemeente ter grootte van Huizen. Het kabinet spreekt al van 60.000 dit jaar. Maar wie zegt dat het er geen 100.000 of 120.000 worden? En wat dan? Bereidt het kabinet zich daar op voor? Of er is toch een bovengrens waar het kabinet rekening mee houdt.

2.

Mensensmokkel zwaar bestraffen

Mensensmokkel moet hard bestreden worden en zwaar bestraft. Opvang moet waar mogelijk nog meer in de regio plaatsvinden. Hoe ver is Europa daar mee? Wat is er al bereikt op dat gebied?

In de herkomstlanden moet duidelijke voorlichting worden georganiseerd over de beperkte mogelijkheden die we ook hier hebben. En kan het kabinet een definitie geven van het begrip economische vluchteling? Zijn economische vluchtelingen welkom ja of nee? En valt een gezin uit Syrië dat al enkele maanden in Turkije verblijft en nu in Nederland asiel aanvraagt onder die definitie? 50PLUS wil hier graag duidelijkheid over.

3.

Gezinshereniging

Kan het kabinet een inschatting maken van het aantal gezinsleden dat Nederland nog mag verwachten als gevolg van gezinshereniging? En is er binnen de internationale wet- en regelgeving - los van het feit of het wenselijk is - een mogelijkheid om dit te beperken?

De vluchtelingenproblematiek is niet alleen een zaak van de Europese Unie. Wat 50PLUS betreft is het een zaak van het werelddeel Europa. Is het kabinet bereid om morgen en overmorgen te pleiten voor een échte Europese top, met alle landen van Europa?

De mensen die hierheen komen, komen uit conflictgebieden. Hoe gaat het kabinet voorkomen dat we met de mensen ook de onderlinge conflicten binnenhalen? Heeft het kabinet hier oog voor?

4.

Humaan maar realistisch

Al deze maatregelen zijn nodig zodat we ook in de toekomst echt schrijnende gevallen kunnen blijven helpen. Een vluchtelingenbeleid met hart én hoofd, streng maar rechtvaardig, humaan maar realistisch.”