NOS-Met Het Oog Op Morgen

Met het Oog op Morgen
date October 7, 2015 23:00 - 23:59
station NPO Radio 1
attending G. (Geert) Wilders i, E.A.M. (Eduard) Nazarski, K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i et al.
organisation Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

Het is niet voor het eerst dat de paniek toeslaat als het gaat om het huisvesten van grote groepen asielzoekers. Begin jaren negentig, ten tijde van de Balkan-oorlog, kwam er ook tienduizenden asielzoekers naar Nederland, die toen ook ergens ondergebracht moesten worden. Welke problemen leverde dat toen op? Een gesprek met Eduard Nazarski, nu voorzitter van Amnesty en toen adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk. En met Michiel van Haersma Buma, begin jaren negentig burgemeester van Markelo.

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt morgen uitgereikt. Een van de belangrijkste Nobelprijzen, elk jaar weer. Een van de grote favorieten is een Afrikaans schrijver: Ngugi Wa Thiong'o uit Kenia. Niet voor het eerst. Een gesorek over deze schrijver, beroemd in Afrika maar vrij onbekend in Europa, met Daniela Merolla, hoofddocent Afrikaanse literatuur van de Universiteit Leiden en correspondent Koert Lindijer.

Iedereen was het er vandaag in Den Haag over eens: wat er gisteravond in het Drentse Oranje gebeurde had eigenlijk voorkomen moeten worden. Dat staatssecretaris Dijkhoff ter plekke eerdere afspraken met het dorp over maximaal 700 asielzoekers doorkruiste, dat daar toch opnieuw opvang geboden wordt aan honderden mensen, niemand was daar blij mee vandaag. Wilma Borgman doet verslag en sprak met zowel staatssecretaris Klaas Dijkhoff en PVV-leider Geert Wilders.

Syrië speelt donderdag tegen Japan in de kwalificatie voor het WK voetbal van 2018. Terwijl het land wordt verscheurd door oorlog en miljoenen Syriërs op de vlucht zijn, gaat het voetbal door. Sterker nog, Syrië gaat aan de leiding in zijn poule, door onder meer een 6-0 overwinning op Afghanistan. Sander van Hoorn, over het succes van Syrië aan het sportieve front.


1.

More about...