Offline bijeenkomst met online reageerders

Source: Ch.N.A. (Chantal) Nijkerken-de Haan i, published on Wednesday, September 23 2015, 2:54.

Op woensdag 23 september om 19:00 verwachtten VVD Tweede Kamerleden Anne Mulder en Chantal Nijkerken-de Haan een kleine twintig gasten om te praten over het basisinkomen. Wat hadden al deze gasten gemeen? Ze hadden allemaal een interessante bijdrage geleverd aan de online discussie op de Facebook van de VVD over het basisinkomen.

Het programma bestond eerst uit een korte rondleiding door het Kamergebouw en om 19:30 zou het echte gesprek beginnen. Helaas was er tegelijkertijd een zeer drukbezocht Algemeen Overleg gepland waardoor we direct uitliepen. Door de rondleiding snelwandelend te doen, konden we uiteindelijk om 19:45 beginnen met de discussie.

Het werd een laagdrempelig gesprek waarbij de VVD niet voor ogen had om mensen te overtuigen van de VVD-standpunten. De bedoeling was om iedereen -ook de Kamerleden- in contact te laten treden met andere visies, denkwijzen en standpunten waar je niet zelf op was gekomen. Misschien werd men door het gesprek gesterkt in hun mening, misschien schaafde men hun mening wat bij of kreeg men juist begrip voor de andere kant. Wij hoopten op die manier een eventuele verdere discussie voor iedereen naar een hoger niveau te tillen. Wij waren als VVD natuurlijk heel benieuwd naar de ideeën van onze gasten over het basisinkomen.

Het gesprek was uiteindelijk zeer boeiend, bevlogen en soms ietwat scherp. Naderhand kon iedereen terugkijken op een interessante avond. De Kamerleden hebben aspecten gehoord die ze niet zo snel zouden hebben gehoord als ze alleen met VVD-leden hadden gesproken. De basis van een politieke partij is een groep mensen die samen bedenkt hoe ze het land nog beter kunnen maken. Precies dit hebben Anne Mulder en Chantal Nijkerken-de Haan op 23 september bereikt.