'De lat moet hoger'

Source: F (Foort) van Oosten i, published on Thursday, September 17 2015.

In een opiniestuk in de Volkskrant doen burgemeesters en het OM een voorstel om crimineel vermogen effectiever af te pakken. Minister Van der Steur reageert welwillend, maar de VVD wil dat hij er ook echt mee aan de slag gaat.

Foort van Oosten (VVD): "De lat moet hoger en dat vind ik ook. Je moet crimineel vermogen aanpakken, je moet crimineel vermogen afpakken."

In het stuk schrijven twaalf burgemeesters en OM-topman Herman Bolhaar dat criminelen naar schatting bijna 10 miljard euro per jaar verdienen aan zaken als drugs-, wapen- en mensenhandel. Nu wordt ongeveer 1 procent afgepakt. Dat moet veel meer worden, vinden de ondertekenaars.

Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg, is één van de ondertekenaars en voorzitter van de Taskforce Georganiseerde Criminaliteit. "Het tempo moet omhoog en het moet als één overheid", vertelt hij. "Dus er moet meer samenwerking komen."

"Daar zijn meer mensen voor nodig en we vragen het kabinet en de Tweede Kamer dit geld voor te schieten, want we weten zeker dat dit geld terug komt."

"Criminelen doen het om het geld, dus als je achter het geld aan gaat, dan pak je automatisch de criminaliteit aan. Ik heb er ervaring mee in Brabant, daar hebben we twee afpakteams en daaruit blijkt dat er veel meer geld wordt afgepakt, dan het kost."

Reactie Van der Steur

Minister Ard van der Steur wijst het voorstel niet op voorhand af, zo blijkt uit zijn eerste reactie:

"Als minister van Veiligheid en Justitie kijk naar alle mogelijkheden die we hebben om de criminaliteit in Nederland de kop in te drukken. Daar hoort deze optie zeker bij."

Kamervragen

VVD-Tweede Kamerlid Foort van Oosten wil dat de minister ook echt iets onderneemt. “Precies daarom wil ik bijvoorbeeld van de minister weten: hoe gaan we dat organiseren, dat de muren die nu lijken te bestaan tussen het ministerie van Financiën en het ministerie van Veiligheid en Justitie, neergehaald worden om die criminaliteit ook echt bij de wortel aan te pakken?”

http://www.bnr.nl/nieuws/705211-1509/burgemeesters-en-om-willen-50-miljoen-om-criminelen-te-plukken