Kamervragen over Maastricht-Aachen Airport

Source: Ch.N.A. (Chantal) Nijkerken-de Haan i, published on Wednesday, September 16 2015, 2:50.

Vragen van de leden Van Helvert (CDA), Nijkerken-de Haan (VVD) en Öztürk (Groep Kuzu-Öztürk) aan de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu en de staatssecretaris van Economische Zaken over de keuringen beperkt houdbare producten die via Maastricht Aachen Airport (MAA) ons land binnen komen in Zuid Limburg (ingezonden 16 september 2015)

1

Bent u bekend met het feit dat sommige bederfelijke goederen (‘perishables’, zoals groente en fruit) die via Maastricht Aachen Airport (MAA) ons land binnen komen gekeurd moeten worden op onder meer pesticiden alvorens deze producten worden vrijgegeven voor de consumentenmarkt? 1)

2

Is het u bekend dat daar van Rijkswege speciale laboratoria voor aangewezen worden? Klopt het dat het dichtstbijzijnde laboratorium voor goederen die op MAA worden geïmporteerd in Wageningen is gelegen? Waarom zijn er niet meer laboratoria gecertificeerd om deze keuringen uit te voeren zoals bijvoorbeeld het Forensic Institute in Maastricht?

3

Bent u bekend met het feit dat producten die voor 12.00 uur landen op de luchthaven nog diezelfde dag gekeurd kunnen worden waarbij de uitslag een dag later bekend is (doorlooptijd van 24 uur), dat producten die na 12.00 uur landen al een doorlooptijd kennen van 48 uur en dat vrachten die op zaterdag landen zelfs een doorlooptijd kennen van 72 uur? Vindt u dit een acceptabel service level?

4

Bent u bekend met het feit dat de gemiddelde doorlooptijd voor luchthavens in Duitsland en België gemiddeld 6 tot 12 uur bedraagt? Wat vindt u van dit verschil?

5

Deelt u de mening dat de lange doorlooptijd (door de keuringen) een concurrentie nadeel betreft voor de luchthaven MAA, maar ook voor de ondernemers in de branche? Zo nee, waarom niet?

6

Wat gaat u doen om op zo kort mogelijke termijn de dienstverlening te optimaliseren en/of het aantal laboratoria uit te breiden, zodat de luchthaven op gelijke voet kan concurreren?

  • 1) 
    Naar aanleiding van een werkbezoek van Kamerleden aan Maastricht Aachen Airport (MAA).