Het Rusland van Poetin, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
date September 29, 2015 20:00
city Amsterdam
location De Rode Hoed Show location
attending H. (Hubert) Smeets, (Michel) Krielaars et al.
organisation De Rode Hoed

Het afgelopen jaar en ook dit jaar bracht Vladimir Poetin Rusland als machtsfactor terug op het wereldtoneel. Wat drijft Poetin, hoe ziet zijn Rusland eruit, wat betekent zijn politiek voor de toekomst van de Oekraïne. Daarover gaat het in vier hoorcolleges van een uur op twee avonden. De vier hoorcolleges worden gegeven door Hubert Smeets, Michel Krielaars, Marc Jansen en Laura Starink.

U kunt een passe-partout aanschaffen voor ‘Het Rusland van Poetin’ op 29 september en 27 oktober. Klik op bestel kaarten.

Hoorcollege 1) De wraak van Poetin - door Hubert Smeets

Sinds de rentree van president Vladimir Poetin in 2012 wordt de politiek in het Kremlin als bijna nooit te voren bepaald wrok, wroeging en heimwee naar de oude machtspositie uit de tijd van het communistische regime. Europa wordt geconfronteerd met een Rusland dat de buitenwereld ziet als een bedreiging van zijn binnenlandse orde. Over het hoe en waarom van ‘deze wraak op de geschiedenis publiceert Hubert Smeets in oktober een boek.

Hubert Smeets is historicus, journalist en commentator van NRC Handelsblad. Hij was correspondent in Moskou en won als Haags redacteur de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Hij schreef onder meer de boeken ‘Gekrenkte zielen. Vrijheid in Rusland’ en ‘Erfenis van een wereldrijk. Ondergang van de Sovjet-Unie, opkomst van Rusland’

Hoorcollege 2) Het Rusland van Poetin door de ogen van Anton Tsjechov - door Michel Krielaars

Aan de hand van het werk van de 19de-eeuwse auteur Anton Tsjechov laat historicus Krielaars zien dat er in anderhalve eeuw in Rusland nog maar weinig veranderd is en het land vastzit in een archaïsche machtsstructuur. Met Tsjechovs blik reist Krielaars zijn held achterna, van Moskou naar Sint-Petersburg en Jalta, van Perm naar Jekaterinburg, van het Siberische Tomsk naar Vladivostok. Krielaars spreekt arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij, en ontmoet burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun uiterste best doen hun land te veranderen. Het resulteert in een bewogen en weemoedig verslag van een land dat probeert in beweging te komen, maar nog altijd vastgeroest zit in een Middeleeuwse mentaliteit.

Michel Krielaars is historicus en chef Boeken van NRC Handelsblad. Voor die krant was hij ook een aantal jaren correspondent in Moskou. Eerder publiceerde hij onder meer ‘Van het kleine koude front’ over het einde van de koude Oorlog.

Organisatie: Home Academy i.s.m. Rode Hoed


1.

More about...