Nieuwsbrief Werk en Inkomen, Jeugdzorg en Zorg

Source: Ch.N.A. (Chantal) Nijkerken-de Haan i, published on Thursday, April 30 2015, 10:33.

Als woordvoerder Participatiewet wil ik mij er vooral voor inzetten dat gemeenten de ruimte krijgen hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit door binnen de kaders van de wet middels innovatieve ideeën voorwaarden te scheppen om zoveel mogelijk mensen die (deels) afhankelijk zijn van ondersteuning weer eigen regie over hun leven te geven. Zicht op reguliere arbeid is hierbij van cruciaal belang.

"Werk, werk, werk" is ons motto. Na een zeer moeilijke tijd waarin het nemen van zware maatregelen onvermijdelijk was, gloort er inmiddels weer licht. Langzaam aan zien we tekenen van herstel. De werkgelegenheid stijgt . Dit is helaas nog niet in alle delen van Nederland even zichtbaar. Zelf ben ik woonachtig is Zuid Limburg, in de Oostelijke Mijnstreek. Dit is een van de regio's waar banen niet voor het oprapen liggen. Naast Limburg geldt dit natuurlijk voor meerdere provincies. Net over de Duitse en Belgische grens liggen echter kansen en zijn vele vacatures beschikbaar in verschillende branches. De VVD heeft de staatssecretaris dan ook opgeroepen om hier een voortrekkersrol te gaan vervullen. Vooral voor gemeenten in de grensregio's is het van belang dat we eventuele barrières rondom werken over de grens beslechten. TomTom moet bij de grens niet aangeven "keer om indien mogelijk", maar de weg wijzen naar de vacatures die net over de grens van Nederland worden aangeboden.

Zeer recent is de Quotumwet door de Eerste kamer aangenomen. In het Sociaal Akkoord is het kabinet met de sociale partners overeengekomen dat er in de jaren tot 2026 in totaal 125.000 extra banen beschikbaar komen voor mensen die tot de doelgroep van de Participatiewet worden gerekend. Voor de komende periode is het voor de VVD belangrijk te monitoren dat het doelgroep register adequaat gevuld gaat worden. Dit is voor zowel de doelgroep (arbeidsgehandicapten) als de werkgevers van groot belang. Voor de doelgroep om in aanmerking te komen voor een baan en voor de werkgevers om te voorkomen dat er boetes moeten worden betaald voor het niet nakomen van de afspraak in het Sociaal Akkoord. De Participatiewet is m.i.v. 1 januari j.l. in werking getreden en treedt de rijksoverheid in dit dossier een stap terug en de lokale democratie een stap vooruit. Graag kom ik met u in contact over de uitvoering en uitwerking van deze wet. Ik hoop u snel een keer te mogen spreken over dit belangrijke onderwerp!