TTIP: Het recht van de sterkste, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
date May 12, 2016 20:00
city Amsterdam
location Pakhuis De Zwijger Show location
room grote zaal
attending J.J. (Jasper) van Dijk i et al.
organisation Pakhuis De Zwijger

Het voorgenomen handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP) doet veel stof opwaaien. Breekpunt in de onderhandelingen is ISDS, het investor-state dispute settlement. Hierin krijgen bedrijven de mogelijkheid om regeringen aan te klagen die beleid voeren welke de investeringen van diezelfde bedrijven zouden kunnen schaden. Tot voor kort zat ISDS standaard in handelsverdragen, maar het maatschappelijk verzet ertegen is sterk gegroeid. Wordt onze democratie aangetast door claimbeluste investeringsadvocaten? Of is er een alternatief model te realiseren om deze geschillen te beslechten?

Met in dit programma onder anderen

Roland Duong

Journalist | Programmamaker | Schrijver

Peter Bekx

hoofd van vertegenwoordiging, EUinNL

Jasper van Dijk

Tweede Kamerlid voor de SP

Cecilia Olivet

researcher, Transnational Institute

Barbara Rumora-Scheltema

Advocaat bij NautaDutilh

Susan Cohen-Jehoram

Campagner bij Greenpeace Nederland

Volgens minister van handel Lilianne Ploumen zou TTIP in 2016 al werkelijkheid kunnen worden; de onderhandelingen zijn in volle gang. Als de EU het handelsverdrag ratificeert, vrezen critici dat Noord-Amerikaanse normen en waarden ten aanzien van (voedsel-)veiligheid, arbeidsrechten en consumentenrechten zwaarder zullen gaan wegen. Geeft Europa aangaande belangrijke collectieve verworvenheden en burgerbescherming niet zijn zelfbeschikkingsrecht op?

Om te begrijpen wat de gevolgen daarvan kunnen zijn ging VPRO Tegenlicht naar Canada, dat één van de meest aangeklaagde landen ter wereld werd nadat het een handelsverdrag met de VS had afgesloten. Inmiddels wordt gewerkt aan een alternatief voor ISDS. Wat houdt dat alternatief in? En wat betekent dat voor Nederland?

Zou het vrijhandelsverdrag ook goed voor Nederland kunnen zijn en is na alle scepticisme wat nuance op zijn plaats? Tijdens de Meet Up gaan we met diverse experts in gesprek over de voors en tegens van TTIP en ISDS.

Bekijk hieronder aflevering van Tegenlicht Kort in 15 minuten over het omstreden verdrag en leer wat de clausule ISDS betekent.

Ter inspiratie

Bekijk de VPRO Tegenlicht uitzending terug

Is het voorgenomen vrijhandelsverdrag tussen de VS en Europa een gunstig handelsbelang of een bedreiging voor onze democratie?

TTIP: Een bedreiging voor de democratie?

Bekijk hier de opname van het evenement van maandag 24 augustus terug.

Economie van overmorgen met minister Lilianne Ploumen, Hella Hueck & Robert Went

Bekijk hier de opname van het evenement van maandag 26 maart terug.

Europarlementariërs kritisch over aanpassingen TTIP-plan

Eurocommissaris Cecilia Malmström presenteerde haar voorstel voor aanpassing van het felbekritiseerde TTIP-verdrag. Rechters mogen daarin tussenbeide komen bij ruzies tussen staten en bedrijven. De critici waren niet echt tevreden. (Harm Ede Botje, Vrij Nederland, 16 september 2015)

Zondag met Lubach over TTIP

Wat is TTIP? En ISDS? Arjen Lubach geeft in zijn programma een spoedcursus waarin in deze termen worden uitgelegd. Het was tevens het moment dat de media besloot meer aandacht aan maatschappelijk debat rondom de besluitvorming van het handelsverdrag te schenken.

(Zondag met Lubach, 15 maart jl. - item start vanaf 8.41)

Nederland Claimland

Een nieuw VN rapport bevestigt wat we al wisten: Nederland heeft een topklimaat voor bedrijven die in geheime procedures schadeclaims voor misgelopen omzet neerleggen bij - veelal - ontwikkelingslanden. De VN heeft een transparantieregister geopend. Minister Ploumens handtekening staat daar nog niet onder.

'ISDS: NEDERLAND IS EN BLIJFT EEN TOP-CLAIMLAND' van Mitchell van de Klundert (23 juli 2015), Follow the Money.


1.

More about...