Bezoek aan Nederlandse militairen in Jordanië en Irak

Source: A.M.C. (Angelien) Eijsink i, published on Monday, June 8 2015, 17:32.

Op verschillende plaatsen, verspreid over de hele wereld, doen onze militairen belangrijk werk: het bevorderen van vrede en veiligheid. Om te ervaren hoe onze krijgsmacht dit in de praktijk brengt, was ik afgelopen dagen met andere Tweede Kamerleden in Jordanië en Irak. Daar werden wij door de militairen bijgepraat over hun bijdrage in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

Op vrijdag 5 juni begonnen we onze korte reis met een bezoek aan de Nederlandse F16-piloten in Jordanië. De Nederlandse F16’s bombarderen troepen en stellingen van IS in Irak en daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage in de strijd. De Nederlandse luchtmacht neemt liefst 20% van alle bombardementen in Irak voor haar rekening. Bij het uitvoeren van deze missies is goed onderhoudspersoneel onmisbaar. Alle toestellen moeten voor vertrek uiteraard tot in de puntjes in orde zijn. De onderhoudsmonteurs gaven uitleg over de gevechtstoestellen en hun belangrijke werk.

Op zaterdag bezochten we de Nederlandse trainingscentra in Irak. Hier zagen we hoe de Nederlandse militairen trainingen verzorgen voor Koerdische Peshmerga’s. Door de trainingen zijn de Peshmerga’s beter in staat om IS op de grond te kunnen bestrijden.

Ik heb een goed beeld gekregen van de inspanningen van de Nederlandse militairen in de internationale strijd tegen ISIS. Er is al heel veel werk verzet en daar heb ik grote waardering voor. Onze militairen leveren een grote inspanning en daarmee een belangrijke bijdrage.