De ontwikkeling van Hongarije in de eerste jaren van zijn EU-lidmaatschap, Utrecht

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
date January 16, 2009 14:30
city Utrecht
location Academiegebouw, Domplein 29 Show location
attending A. (Sacha) Prechal i et al.
organisation Universiteit Utrecht (UU)

Het proefschrift van Tamara Takács geeft een boeiende inkijk in Hongarije’s leerproces in de eerste jaren van zijn EU-lidmaatschap. Het laat zien hoe het land en zijn instituties hun plaats en stem hebben gevonden binnen de Europese Unie en haar besluitvormingsprocedures.

Hongarije functioneert sinds zijn toetreding in 2004 succesvol binnen de Europese Unie. Het land heeft een goedwerkend systeem opgezet voor deelname aan de EU-besluitvormingsprocedure en voor representatie van de nationale belangen in Brussel. Verschillende actoren spelen in dit proces een rol: het parlement, de regering, de Permanente Vertegenwoordiging van Hongarije in Brussel en soms zelfs de Hongaarse leden van het Europees Parlement. Toch is het voornamelijk de Hongaarse regering - en dus ook de ministeries en hun ambtenaren - die het beleid afstemmem op de Europese besluitvorming. Daarmee bepalen zij de strategie voor het bewaken van de Hongaarse belangen in Brussel.

Het Hongaarse Parlement is weliswaar betrokken bij deze discussies, maar kan niet strikt controleren wat de regering in Brussel doet. Wanneer de EU eenmaal een besluit heeft aangenomen, is dat bindend voor de lidstaten, maar er is soms wetgeving voor nodig om EU-recht te kunnen effectueren. Als Hongarije wetten aanneemt om EU-recht in de praktijk te brengen, speelt het parlement daarbij wel een belangrijke rol. Het kan de regering doeltreffend controleren om het principe van de democratie veilig te stellen.

 

Datum en tijd:

16/1/2009 14:30

Locatie:

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

 

Promovendus:

Tamara Takacs

Faculteit:

Faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie

Proefschrift:

Participation in EU decision making: Implications for the Hungarian political institutions

Promotor 1:

Prof.mr. A. Prechal

Copromotor 1:

Dr. H.J. Petretei


1.

More about...