Hoe houden we de boel bij elkaar? Een maand na Charlie Hebdo, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
date February 11, 2015 20:00
city Amsterdam
location Da Costakade 102 Show location
attending A.J. (Arend Jan) Boekestijn i, T. (Tofik) Dibi i, H.G.J.H. (Huub) Oosterhuis et al.
organisation De Nieuwe Liefde i

‘Parijs laat ons niet los. We zijn samen geschokt en boos.’ Dat zei de burgemeester een paar dagen na de aanslag op een bijeenkomst in de Amsterdamse bibliotheek. Honderden moslims en joden kwamen er samen om te laten zien dat vredig samenleven wél mogelijk is. Toch leiden gebeurtenissen in Frankrijk en België mogelijk tot angst en verdeeldheid. Hoe gaan we hiermee om? Zeven sprekers geven hun visie hierop.

We weten dat het onzin is om hele bevolkingsgroepen te wantrouwen. Maar wat kunnen we doen tegen paniekreacties die steeds vaker de overhand lijken te krijgen? Hoe blijven we verbonden met elkaar? Waar liggen onze eigen verantwoordelijkheden? Hoe houden we de samenleving bijeen?

Vanavond pitchen sprekers met verschillende achtergronden hun ideeën hierover. Ze reflecteren op hun eigen rol en op die van hun omgeving. We horen wetenschappers en mensen uit de praktijk. Er komen vragen voorbij als: hoe kunnen agenten helpen stigma’s voorkomen? Wat ziet een middelbare-schooldocent bij zijn pubers gebeuren? En hoe duidt de antropoloog deze ontwikkelingen? Uiteraard is er ruimte voor reacties uit de zaal.

Welkomstwoord door Huub Oosterhuis, presentatie door Lorianne van Gelder.

gasten

Sinan Çankaya (1982) is journalist en cultureel antropoloog en expert op het gebied van in- en uitsluitingsprocessen en etnisch profileren. Hij werkte jarenlang als adviseur en onderzoeker voor de politie Amsterdam-Amstelland en geeft nu regelmatig trainingen bij de politie.

Fatimazohra Hadjar is jongerenwerkster en begeleidt jongeren met problemen die variëren van kleine criminaliteit tot georganiseerde misdaad en schooluitval. Fatimazohra focust in haar werk met name op liefde en zelfvertrouwen, wanneer radicaliserende partijen toenadering zoeken zijn dit de enige eigenschappen die de jongeren echt nodig hebben om niet te radicaliseren.

Arend Jan Boekestijn is docent Internationale Betrekkingen in Utrecht, historicus en publicist over het belang van onderwijs. Boekestijn spreekt over een ‘clash of civilizations’: een ideologische strijd tussen religieuze fundamentalisten en het Westen die de normen en waarden van de democratische rechtstaat uitdraagt. Het onderwijs is een goede plek om hierover in gesprek te gaan, maar docenten moeten dat wel aandurven.

Yassin Elforkani is imam. Yassin ziet de Koran als een boek voor inspiratie en interpretatie. Hij probeert met zijn preken ‘de verbinding’ aan te gaan en is vastberaden het debat niet te laten kapen door radicalen. Te vaak hoort hij nog twee extremen met elkaar in debat gaan: zowel binnen de moslimgemeenschap als daarbuiten. Het gaat juist om de middenmoot, die horen we bijna niet. Die moet gemobiliseerd worden, om uit te dragen: zo ga je niet met 'ons' geloof om.

Natascha van Weezel is filmmaker en auteur. Ze maakte vanuit haar persoonlijke achtergrond als kleinkind van vier grootouders die de Holocaust doorstonden, de documentaire Elke dag 4 mei, waarin ze zes twintigers sprak over hun omgang met joods-zijn. Haar boek over de derde generatie komt deze maand uit.

Tofik Dibi is voormalig kamerlid Groen Links en wordt binnenkort docent. Hij bepleit de vrije en liefdevolle islam. Volgens Dibi zijn er verschillende stemmen nodig binnen de moslimgemeenschap: 'Als je niet wilt dat alle moslims als één persoon worden gezien, moet je ook niet als één persoon praten.'

Laura Polder is docente burgerschap op een MBO opleiding in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in diversiteit, urban management & coaching en richt zich vooral op het verbinden van verschillende werelden en onderwijsvernieuwingen met de focus op interculturele samenwerking en burgerschap.

duur: 2 uur | met pauze | gestreamd via DNL-TV


1.

More about...