AO Scheepvaart

Source: B.G. (Betty) de Boer i, published on Wednesday, January 21 2015, 2:55.

Tijdens het AO Scheepvaart op 21 januari ben ik begonnen met aan te geven dat we heel blij zijn met de Nederlandse maritieme strategie visie. Het is goed dat deze sector meer aandacht krijgt, en ik zie de strategie dan ook als een vertrekpunt van hoe we tot verdere versterking van deze sector kunnen komen die zo belangrijk is voor onze economie.

Wel heb ik aandacht gevraagd voor de economische positie van de scheepvaart in Nederland. Ik vind het zorgwekkend dat de toegevoegde waarde in miljoenen euro’s van de sector zeevaart vanaf 2006 tot nu is gehalveerd. Ik heb aangegeven dat er wat de VVD betreft actie moet worden ondernomen om het mogelijk te maken private beveiligers aan boord van een schip toe te laten. Dit voorkomt dat Nederlandse schepen uitvlaggen.

Tevens heb ik aangegeven dat het goed zou zijn betere service te bieden bij de bouw en registratie van schepen. Te vaak ontpopt de Inspectie van Leefomgeving en Transport zich nog tot een sta-in-de-weg die scheepsbouwers en reders tot wanhoop drijft. Dit moet en kan anders. Het is zonde dat schepen elders worden (af)gebouwd, omdat er in andere landen beter wordt meegedacht met de makers van de schepen.

Een derde punt dat ik heb gemaakt zijn de milieumaatregelen. Als gevolg van de NOx richtlijn zullen de kosten voor de kustvaart (alleen nieuwbouw) met bijna 2% stijgen. Ik heb de minister gevraagd om pas op de plaats te maken met de IMO aanvraag aangaande de NOx voor de Noordzee en in te zetten op een groter gebied dan alleen de Noordzee zodat er een level playing field ontstaat.

Daarnaast heb ik de regeldrift van Europa aan de orde gesteld. Ik krijg hieroverklachten van de redersvereniging en het is goed dat we hier, indien nog mogelijk, in het kader van het Nederlandse voorzitterschap aandacht aan besteden. Onze shortsea is gebaat bij een snelle administratieve afhandeling in de havens waaronder de Single window dressing, en Blue Belt, Hier valt winst te behalen. Tot slot zijn spoorverbindingen ook cruciaal zijn voor de havens want de goederen moeten worden vervoerd naar het achterland. Hier moet tevens meer aandacht voor komen in het kader van de maritieme strategie.

Al onze energie moet er nu op gericht zijn om Nederland in de toekomst haar toppositie als zeevarende natie te laten behouden. Dat is van groot belang voor onze banen, voor onze positie als handelsland, voor onze welvaart.