Lezing - Radicalisering anno 2015, Cervantes

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
date January 27, 2015 19:45
city Cervantes, Argentina
location Cervantes, Domplein 3 Show location
organisation SIB-Utrecht

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat er in Parijs een bloederige aanslag is gepleegd op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. De Franse staat reageerde daadkrachtig. De bevolking reageerde heftig; de opvatting dat we met zijn allen achter vrijheid van meningsuiting staan en dat we ons niet laten intimideren weerklonk overal. Een harde opstelling dus.

Deze tragische gebeurtenis is aanleiding om na te denken over hoe deze geradicaliseerde jongeren worden zoals ze worden. Hoe zit het proces van radicalisering in elkaar? Hoe kunnen we verdere polarisatie in de samenleving voorkomen? En wat is momenteel het dreigingsniveau in Nederland?

We gaan het hierover hebben met:

  • • 
    Martijn de Koning, expert op gebied van het radicaliseringsproces. Hij heeft jarenlang Marokkaans-Nederlandse jongeren gevolgd in hun moeizame zoektocht naar wat het betekent om moslim te zijn.
  • • 
    Jeanine de Roy van Zuijdewijn, onderzoeker aan het Centre for Terrorism & Counterterrorism. Zij is expert op gebied van terroristische groeperingen en Syriëgangers.
  • • 
    Een jongerenimam, hij zal vertellen over zijn eigen ervaringen: hoe probeert hij de jongeren in zijn islamitische geloofsgemeenschap te bereiken?

De dinsdagavondprogramma's bij SIB-Utrecht zijn openbaar en de toegang is gratis.


1.

More about...