How can we make the EU a better place for SMEs? Commission seeks your views

Source: European Commission (EC) i, published on Monday, September 8 2014.
Hoe kunnen we de EU mkb-vriendelijker maken? De Commissie vraagt uw mening
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie i

Persbericht

Brussel, 8 september 2014

Hoe kunnen we de EU mkb-vriendelijker maken? De Commissie vraagt uw mening

Hoe kan het toekomstige EU-beleid aan de behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen voldoen? Dit is de centrale vraag van een raadpleging die de Commissie vandaag is gestart om de Small Business Act (SBA) van de EU te verbeteren. De SBA ‑ een breed scala van maatregelen om het kleine ondernemingen gemakkelijker te maken ‑ heeft al bewezen een goede basis voor het mkb-beleid te zijn. Daar de SBA op de uitwisseling van beste praktijken, ondersteuning van internationalisering en ondernemerschap en toegang tot financiering (uitgevoerd via de financieringsinstrumenten CIP en COSME) berust, stimuleert de SBA de EU-landen i om doeltreffende oplossingen over te nemen die zich elders hebben bewezen, en zelf ook met minstens zo goede ideeën te komen. In combinatie met doortastende initiatieven voor slimme regelgeving heeft de SBA ertoe bijgedragen dat het mkb de economische crisis beter kan doorstaan.

Ferdinando Nelli Feroci i, commissaris voor industrie en ondernemerschap, zei: “ Terwijl Europa i op weg naar herstel blijft, moeten we ervoor zorgen dat de Small Business Act van de EU nog steeds aan zijn doel beantwoordt. Daarom nodig ik alle partijen die bij het mkb betrokken zijn, uit hun standpunt kenbaar te maken. De Commissie wil uw ideeën en is bereid naar uw opmerkingen te luisteren.”

Vijf pijlers om de groei van kleine bedrijven in de EU te ondersteunen

Dit voorjaar waren de Europese bedrijfsorganisaties en de mkb-vertegenwoordigers van de nationale regeringen (mkb-gezanten) het er al over eens dat de vier bestaande pijlers van de SBA in stand moeten blijven:

  • toegang tot financiering: ook al lijken de vooruitzichten iets positiever, toch heeft het mkb nog steeds betaalbare oplossingen voor zijn financieringsbehoeften nodig;
  • toegang tot markten/internationalisering: om het mkb te laten groeien moeten nieuwe markten worden verkend;
  • ondernemerschap: verdere ondersteuning van potentiële ondernemers is van cruciaal belang, aangezien de werkloosheid hoog blijft, vooral onder jongeren;
  • betere regelgeving: vermindering van de administratieve lasten blijft een belangrijke doelstelling, ook al is op dit gebied vooruitgang geboekt.

Om het gebrek aan vakmensen aan te pakken dat in veel Europese economieën wordt ervaren, is besloten een vijfde pijler toe te voegen om het mkb-beleid van de EU verder te verstevigen:

  • opleiding en vaardigheden van ondernemers en personeel: om de economie te laten groeien moeten ondernemers zelf over vaardigheden beschikken, maar ook hun personeel.

Oproep tot actie

In het kader van de openbare raadpleging die vandaag is gestart, wordt om de inbreng gevraagd van alle belanghebbende partijen, waaronder ondernemers en bedrijfsorganisaties; de raadpleging is bedoeld om de Europese Commissie i te helpen de SBA tot een instrument te maken dat toekomstige uitdagingen aankan.

Openbare raadplegingen van de Commissie duren gewoonlijk twaalf weken, daarom sluit deze raadpleging op 15/12/2014.

U vindt de openbare raadpleging hier http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/NewSBAsurvey2014

Small Business Act

De Small Business Act voor Europa is in juni 2008 goedgekeurd en geeft uiting aan de politieke wens van de Commissie om de centrale rol van het mkb in de economie van de EU te erkennen; hiermee komt voor het eerst een zeer uitgebreid beleidskader voor het mkb in de EU en in de lidstaten tot stand.

Het doel is de algehele beleidsaanpak ten aanzien van ondernemerschap te verbeteren, het principe "denk eerst klein" permanent te verankeren in het hele beleidsvormingsproces - van regelgeving tot openbare dienstverlening - en de groei van het mkb te bevorderen door de resterende knelpunten te helpen overwinnen.

De Small Business Act voor Europa is van toepassing op alle zelfstandige ondernemingen met minder dan 250 werknemers, dat wil zeggen 99 % van alle Europese bedrijven. De Small Business Act voor Europa is van toepassing op alle zelfstandige ondernemingen.

Achtergrond

COSME is het EU-programma voor het concurrentievermogen van bedrijven en voor kleine en middelgrote ondernemingen voor de periode van 2014 tot 2020 waarvoor een budget van 2,3 miljard euro is uitgetrokken met een hefboomeffect dat tot 25 miljard euro kan oplopen. Het programma zal het mkb op de volgende gebieden ondersteuning bieden: betere toegang tot financiering voor kleine en middelgrote ondernemingen, toegang tot markten en bevordering van de ondernemingscultuur. Het COSME-programma bouwt voort op het succes van het Kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (CIP) dat er van 2007 tot 2013 toe heeft bijgedragen meer dan 16 miljard euro aan leningen en 2,8 miljard euro aan durfkapitaal te mobiliseren die aan meer dan 328 000 kleine en middelgrote ondernemingen in Europa ten goede zijn gekomen.

Voor meer informatie:

Small Business Act voor Europa

SME Performance Review and SBA Country Fact Sheets

A recovery on the horizon? Annual Report on European SMEs 2012/13

Responding to small business needs