Werkgroep commissie Rijksuitgaven presenteert rapport over parlementair budgetrecht in Europees perspectief

Source: Tweede Kamer der Staten Generaal (House of Representatives (NL)) i, published on Saturday, September 6 2014.

Een werkgroep uit de commissie Rijksuitgaven i overhandigt dinsdag 9 september 2014 om 13.30 uur het eindrapport ‘Aandacht voor het parlementair budgetrecht in Europees perspectief’ aan de Voorzitter van de Tweede Kamer i, Anouchka van Miltenburg i.

De commissie voor de Rijksuitgaven zet zich in voor de versterkte controle en verantwoording van Europese middelen. Dat geldt voor de Europese noodfondsen en de besteding van Europees geld in de lidstaten. Tevens besteedt de commissie aandacht aan de ontwikkelingen op het terrein van begrotingsdiscipline en macro-economisch toezicht, zoals dat vorm krijgt in het Europees Semester i. Vanwege de vele ontwikkelingen op dit vlak heeft de commissie eind 2013 besloten tot het instellen van een werkgroep, met als doel het inzicht van de Tweede Kamer over het nationaal budgetrecht te vergroten.

In het rapport wordt ingegaan op het Europees Semester, de EU-noodfondsen en de verantwoording over de EU-begroting. Belangrijke conclusies zijn:

  • De Europese regelgeving doet geen inbreuk op het nationale budgetrecht;
  • Het Europees semester heeft tot meer transparantie in het nationale begrotingsproces geleid;
  • Onafhankelijke controle op het beheer van de noodfondsen zal aandachtig bewaakt moeten worden;
  • De verantwoording van Europees geld door de diverse lidstaten moet beter, waarbij tevens van belang is dat Brusselse regelgeving wordt vereenvoudigd en controle- en auditpraktijken, nationaal en Europees, beter op elkaar worden afgestemd.

In het rapport wordt onder meer aandacht besteed aan het in de discussie regelmatig terugkerende vraagstuk of Prinsjesdag vervroegd zou moeten worden. Een van de conclusies in het rapport is - mede recente Europese regelgeving in beschouwing nemend - dat in de huidige omstandigheden geen noodzaak is voor het verplaatsen van Prinsjesdag of de Algemene Politieke Beschouwingen en Algemene Financiële Beschouwingen naar het voorjaar.

De werkgroep bestaat uit de volgende leden:

Aukje de i Vries (VVD)

Yasemin Cegerek i (PvdA)

Eddy van Hijum i (CDA)

Noot voor de redacties:

De overhandiging van het eindrapport is op dinsdag 9 september 2014 om 13.30 uur in de Eerste Commissiekamer in het Tweede Kamergebouw. Er is gelegenheid om foto’s te maken. Aanmelden voor maandag 8 september 2014 om 12.00 uur via persvoorlichting@tweedekamer.nl of 070-3183003.

Redacties kunnen een embargo-exemplaar van het rapport ontvangen. Het embargo loopt af op dinsdag 9 september 2014 om 13.30 uur. Voor vragen over het rapport aan de voorzitter van de Werkgroep of eventuele interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Nancy Podt, Stafdienst Voorlichting 070-3182170.