Rutte: veel vertrouwen in Tusk als voorzitter Europese Raad

Source: Ministry of General Affairs (AZ) i, published on Saturday, August 30 2014, 9:31.

Donald Tusk, nu nog premier van Polen, wordt in december 2014 de nieuwe voorzitter van de Europese Raad. Dat besloten de regeringsleiders en staatshoofden van de EU op zaterdag 30 augustus. Daarnaast droegen zij Federica Mogherini voor als Hoge Vertegenwoordiger Buitenlands en Veiligheidsbeleid.

Rutte: 'Zoals bij elke kandidatuur: voor Nederland staat de inhoud voorop. Uitvoering geven aan de strategische agenda en Europa steeds meer richten op de kerntaken. Deze hervormingsagenda moet er voor zorgen dat Europa meer focus krijgt en zich beperkt tot de grote onderwerpen waar Europa ook echt waarde kan toevoegen. Op die manier wordt Europa tastbaarder en ook relevanter in het dagelijks leven van mensen.

Ik las overigens berichten dat vandaag ook gesproken zou zijn over de Eurogroep. Daar kan ik heel duidelijk zijn, daarover is niet gesproken. Het mandaat van Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep loopt tot de zomer van 2015 en dan is het niet aan de Europese Raad maar aan de ministers van Financiën om te besluiten over degene die dan weer voorzitter moet zijn. Het is heel goed denkbaar dat Jeroen Dijsselbloem dan opnieuw kandidaat is voor opnieuw tweeënhalf jaar voorzitterschap van de Eurogroep.

Terug naar de kandidaturen. Donald Tusk zal natuurlijk dadelijk als voorzitter van de Europese Raad ook echt uitvoering moeten geven aan die strategische agenda. Ik moet zeggen, ik heb daar veel vertrouwen in. Ik ken hem natuurlijk ook als collega in de Europese Raad, heb veel met hem gesproken, ik ben er van overtuigd dat hij echt werk zal maken van die hervorming van Europa. Deze extra Europese Raad vindt plaats tegen een achtergrond van agressie en geweld aan de grenzen van de Unie. Brandhaarden als Oekraïne, direct aan de grenzen van de Unie, maar ook Gaza, Irak en natuurlijk de verschrikkelijke ramp met vlucht MH17.

Voorafgaand aan de Europese Raad heb ik gesproken met de Oekraïense president Porosjenko over MH17, maar ook de algemeen zorgelijke situatie nu in Oost-Oekraïne. Ik heb benadrukt dat de toegang tot, maar ook het onderzoek op de crashsite, onverkort deel uitmaakt van een staakt-het-vuren waar wij naar streven. En ik moet zeggen, ik heb ook voor die combinatie in de Raad steun gekregen. We hebben in de Raad gesproken over de zeer zorgelijke situatie waarbij we zien dat Rusland steeds verder gaat met het destabiliseren van in ieder geval het oostelijk deel van Oekraïne. We hebben daarom de Commissie en de buitenlandclub, EDEO, gevraagd om binnen een week met een voorstel te komen voor een aanvullend sanctiepakket. Een aanvullend sanctiepakket tegen Rusland, ook mede op basis van inschatting van de effecten van de bestaande sancties. Het doel is om daarmee de partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen voor een politieke oplossing, want het is onze absolute overtuiging dat dat de enige duurzame oplossing is voor dit conflict.'