Dieselbendes roven tanks leeg

Source: K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, published on Thursday, July 31 2014, 3:13.

Benzinediefstal is een groot probleem. Samen met collega Visser stelde ik de volgende vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie.

Schriftelijke vragen van de leden Visser en Dijkhoff (beiden VVD) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht ‘Dieselbendes roven tanks leeg’ (ingezonden 15 mei 2014).

  • 1. 
    Heeft u kennisgenomen van het bericht in de Telegraaf ‘Dieselbendes roven tanks leeg’?

1

1 http://www.telegraaf.nl/binnenland/22626033/__Dieselbendes_roven_tanks_leeg__.html

  • 2. 
    Welke informatie heeft de minister over het fenomeen, de ernst van de misdrijven, de aantallen diefstallen en de geleden schade bij ondernemers? En welk systeem wordt door deze bendes gebruikt om de brandstof over te pompen?
  • 3. 
    Is het juist dat het gaat om goed georganiseerde bendes uit het voormalige Oostblok? Zo ja, welke afspraken heeft de minister met collega bewindspersonen uit deze regio om de strijd tegen deze bendes aan te gaan?
  • 4. 
    Klopt de informatie dat deze bendes vooral tijdens de nachtelijke uren toeslaan en daarbij gebruik maken van bestelbusjes met tanks in de laadruimte? Zo ja biedt dit geen aanknopingspunten voor geïntensiveerde verkeerscontroles van buitenlandse busjes in de nachtelijke uren?
  • 5. 
    Maakt de minister bij de strijd ook gebruik van kentekengegevens (via ANPR en Amigo Boras) en videobewaking bij parkeer- en rustplaatsen? Zo ja welke resultaten zijn met behulp van dit middel behaald en welke resultaten verwacht de minister met de verdere ontwikkeling van dit middel en samenwerking met buurlanden en voormalig Oostblok landen te behalen?
  • 6. 
    Heeft de minister voldoende (juridische) mogelijkheden en middelen ter beschikking om met succes mobiel banditisme en in het bijzonder het delict van diefstal van diesel uit vrachtwagens te bestrijden?