Orbán: minder democratie in Hongarije

Wednesday, July 30 2014, 9:52

DEN HAAG (PDC i) - Als het aan de Hongaarse premier Viktor Orbán i ligt, wordt de democratie in Hongarije aan banden gelegd. Dat zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst in Roemenië. De nationalistische Orbán stelt dat de Hongaarse economie sterker wordt van een zogeheten 'illiberale nieuwe staat', waarin de belangen van Hongarije beter kunnen worden behartigd.

Orbán wil zijn land inrichten naar het voorbeeld van Singapore, China, India, Rusland en Turkije. Volgens hem zijn deze landen het bewijs dat het westerse democratische systeem niet het enige systeem is dat werkt.

De Hongaarse oppositie is van mening dat Orbán met dit idee zijn vertrek uit de Europese Unie i heeft aangekondigd. Zelf spreekt hij dat tegen. Orbán vindt dat het lidmaatschap van de EU en zijn nieuwe plannen samen kunnen gaan.

Brussel heeft vaak kritiek gehad op Orbán, sinds hij in 2010 aan de macht kwam. Zo beperkte hij eerder al de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de centrale bank in Hongarije. Ook nu is de verwachting dat de Europese Unie kritisch gaat reageren op de uitlatingen van de Hongaarse premier.

Bron: NRC Next, EU Observer, de Telegraaf