Europees Parlement verscherpt regels rond netneutraliteit

Source: J.A. (Judith) Merkies i, published on Thursday, April 3 2014, 0:14.

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met nieuwe regels die het open internet moeten beschermen. Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, is tevreden: "Dit is een onderwerp dat ongelooflijk sterk leeft bij de mensen. Na de slechte stemming van enkele weken geleden kregen we ongelooflijk veel reacties van burgers die zich zorgen maakten over de toekomst van het internet. Dat heeft zijn effect niet gemist. In de afgelopen weken zijn enkele zwakke bepalingen over netneutraliteit flink aangescherpt. Het open internet is met deze nieuwe wetgeving veiliggesteld."

Netneutraliteit betekent dat internetaanbieders geen onderscheid mogen maken in het type data dat via hen wordt doorgegeven. Steeds meer gespecialiseerde diensten, zoals bijvoorbeeld Netflix of programma's in de medische sector, sluiten een akkoord af met telecomproviders om tegen betaling een betere internetkwaliteit te krijgen. Omdat telecomproviders deze diensten dan automatisch voorrang geven gaat dit ten koste van de algemene internetkwaliteit. De recente aanscherping van de netneutraliteitclausule zorgt ervoor dat diensten niet zomaar onder de noemer 'gespecialiseerde dienst' vallen.

Merkies: "De nu aangenomen definitie zorgt ervoor dat alleen uitzonderlijke diensten die niet zomaar via het internet beschikbaar zijn (bijvoorbeeld medische applicaties) onder de noemer van gespecialiseerde dienst kunnen vallen. Verder mag er geen onderscheid in data gemaakt worden. Dat is goed voor de kwaliteit van het internet en goed voor de privacy van de gebruikers."

Verder benadruk Merkies ook het belang van de Nederlandse netneutraliteitwet. "Uit het hele proces is gebleken dat de Nederlandse wet van PvdA'er Martijn van Dam een voorbeeld is voor Europa. Wanneer het Europees Parlement en de Raad na de zomer in onderhandeling gaan over de definitieve EU-wet moeten ze daar zeker rekening mee houden."

Roaming

Daarnaast legt het rapport ook het definitieve einde van roamingkosten vast. "Eind 2015 komt er definitief een einde aan extra kosten voor mobiel bellen en sms'en naar een andere EU-lidstaten. Ook voor mobiel internetten in het buitenland mogen geen extra kosten meer gerekend worden", aldus Merkies. "Hier zet ik me al jaren heel hard voor in, onder meer met de campagne Stop roaming now. Ik ben dan ook tevreden dat er eindelijk een datum in het vooruitzicht is gesteld waarop roamingkosten definitief worden afgeschaft."