Thijs Berman hoofd waarnemingsmissie verkiezingen Afghanistan

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, February 28 2014, 3:33.

Thijs Berman is vandaag benoemd tot hoofd van de EU-waarnemingsmissie bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan. Dat heeft Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, vandaag bekendgemaakt.

Op 5 april 2014 worden in Afghanistan presidentsverkiezingen gehouden. Berman vertrekt op korte termijn met een team van vijftien waarnemers naar Kaboel. “Het wordt geen eenvoudige missie. De Taliban zullen er alles aan doen om het verkiezingsproces te verstoren met geweld. Toch, als deze verkiezingen slagen, dan is dat een grote steun in de rug van Afghanistan dat na 2014 op eigen benen moet staan.”

Berman: “Er is gekozen voor een beperkte missie. Vanwege veiligheidsredenen is het niet mogelijk door het hele land waarnemers te plaatsen. In plaats daarvan wordt gekozen voor een intensieve samenwerking met Afghaanse waarnemers.”

Het is niet de eerste keer dat Berman een waarnemingsmissie naar Afghanistan leidt. In 2009 was hij ook al leider van de missie die de verkiezingen controleerde. Ook leidde hij EU-waarnemingsmissies in Ethiopië (2010) en Senegal (2012).