Trefwoorden die u helpen om volgende week de nieuwsstroom te volgen

Source: European Parliament (EP) i, published on Friday, January 10 2014.

De beslissingen en debatten tijdens de plenaire vergaderweek van het Europees Parlement i trekken meestal veel media-aandacht en zorgen voor veel leven op Twitter. Hoe kun je ervoor zorgen dat je geen nieuws mist? Hier zijn een aantal trefwoorden en hashtags die je volgende week kunnen helpen om op de hoogte te blijven van de parlementaire werkzaamheden.

We zeggen vaarwel aan het Litouwse voorzitterschap @EU2013LT van de Raad i van de EU en verwelkomen het Griekse voorzitterschap @gr2014eu dat zijn programma op woensdagmorgen presenteert. U kunt het debat volgen via de hashtag #gr2014eu.

Plenaire stemmingen

Het verslag over CO2-uitstoot van nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen zoals bestelbusjes, is opgesteld door EP-lid @HolgerKrahmer. Het verslag werd al door de milieucommissie @EP_Environment geloodst en er zal op maandagmiddag over worden gedebatteerd waarna het verslag op dinsdag in stemming wordt gebracht.

Op dinsdag zullen de leden in een resolutie aandringen op een Europese strategie om de hoeveelheid plastic afval in het milieu te verminderen. Ook wil het EP dat bepaalde soorten plastic tassen in de ban gaan. Het verslag werd klaargestoomd in de parlementaire milieucommissie @EP_Environment.

Op dinsdagmiddag is er een debat over nieuwe regels wat betreft de gunning van overheidsopdrachten. De rapporteur van het verslag is @marctarabella. Er wordt ook gedebatteerd over de toewijzing van concessieovereenkomsten, een verslag van rapporteur @philippejuvin. De verslagen werden opgesteld in de parlementaire commissie voor de interne markt, @EP_SingleMarket. Op woensdag worden beide verslagen in stemming gebracht.

Het controversiële Maltese ‘individuele beleggersprogramma’ waarmee buitenlanders in staat zouden zijn om een Maltees paspoort te kopen zonder inwoner van Malta te zijn,staat voor woensdagmiddag op het programma. U kunt het debat volgen via de hashtag #Malta. De stemming vindt plaats op donderdag.

Plenaire debatten

De toekomst van de ‘Veilige haven-overeenkomst’ in het licht van de NSA-affaire, waarin de regels worden vastgesteld voor Amerikaanse bedrijven die met gegevens van Europese burgers omgaan, staat voor woensdagmiddag op de agenda. U kunt het debat volgen via de hashtags #NSA of #gegevensbescherming.

De leden zullen zich ook op woensdagmiddag buigen over de voortgang van #Servië #Kosovo en #IJsland wat betreft het lidmaatschap van de EU. De verslagen werden opgesteld in de parlementaire commissie Buitenlandse zaken, te volgen via @EP_ForeignAff.

De parlementaire commissies

De commissie Economische zaken, @EP_Economics, houdt op maandag een openbare hoorzitting over de werkwijze van de #trojka (de Europese Commissie i, Europese Centrale Bank i en het Internationaal Monetair Fonds) in landen van de eurozone i die steun hebben gekregen.

De commissie burgerlijke vrijheden, @EP_Justice, gaat op maandag verder met haar onderzoek naar het afluisterschandaal door de Amerikaanse veiligheidsdienst, de #NSA.

REF. : 20140110STO32309