Nieuws uit de plenaire vergadering: Sacharovprijs, vergaderplaats en meerjarenbegroting

Source: European Parliament (EP) i, published on Friday, November 22 2013.

Mensenrechten en de uitgaven voor de komende zeven jaar stonden centraal in het Parlement deze plenaire vergaderweek. Op woensdag reikte EP i-voorzitter Martin Schulz i de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken uit aan de moedige jonge mensenrechtenactiviste Malala Yousafzai. De begroting 2014-2020 werd door het Parlement goedgekeurd na moeizame onderhandelingen met de regeringen. De leden stemden voor een resolutie om zelf over hun vergaderplek te kunnen beslissen.

De jonge Pakistaanse mensenrechtenactiviste, Malala Yousafzai, ontving de Sacharovprijs 2013 voor haar strijd voor onderwijs voor meisjes in Pakistan. Het Parlement verwelkomde 22 eerdere laureaten voor een speciale ceremonie ter gelegenheid van de 25ste uitreiking van de prijs.

Op dinsdag keurden de leden de begroting van de EU voor de periode 2014-2020 van 960 miljard euro goed, hiermee worden de belangrijkste prioriteiten van het Parlement veiliggesteld inclusief een tussentijdse evaluatie en een grotere flexibiliteit van de uitgaven. Ze keurde ook de begroting van de EU voor 2014 goed en middelen om de betalingskloof van 2013 te dekken.

Als onderdeel van de herziening van de begroting op lange termijn, stemden de leden ook in met een groener en eerlijker landbouwbeleid na 2013 om landbouwers te helpen beter om te gaan met uitdagingen op de markt.

Zij keurden ook het nieuwe cohesiebeleid goed om 325 euro te investeren in infrastructuur en voor de aanpak van de werkloosheid in de Europese regio’s.

Het Parlement stemde in met het nieuwe Erasmus i + -programma, waardoor tot 5 miljoen mensen, bijna tweemaal zo veel als nu, kunnen studeren, opleidingen volgen of vrijwilligerswerk doen in het buitenland.

Het Parlement zou zelf in plaats van de lidstaten in staat moeten zijn om te beslissen waar het vergadert, zeiden de leden in een resolutie en voerden hiermee de druk op voor een Verdragsverandering om dit mogelijk te maken.

Beursgenoteerde ondernemingen moeten minstens 40 % van hun niet-uitvoerende bestuurszetels door vrouwen laten innemen, zei het Parlement in een resolutie. Om deze regeling in werking te laten treden, moeten de regeringen in de Raad deze nog goedkeuren.

De leden steunden ook plannen om kleine beleggers te voorzien van eenvoudig te begrijpen informatie over beleggingsproducten.

Het Parlement stemde voor uitbreiding van financiële steun aan Bulgarije, Litouwen en Slowakije voor hulp bij de ontmanteling van de oude kerninstallaties uit het Sovjet- tijdperk.

Kevin (Malta), Niccolo (Italië) en Paweł (Polen), de drie winnaars van de Facebook-redacteur-voor-een-dag wedstrijd, kwamen naar Straatsburg om de prijsuitreiking en het interview met een van onze vorige Sacharov-laureaten te verslaan. Meer op onze Facebookpagina via de link aan rechterkant.

REF. : 20131121STO25901

Bijgewerkt op: ( 22-11-2013 - 12:19)