Maak werk van je wilsverklaring

Source: O.C. (Ockje) Tellegen i, published on Thursday, November 21 2013, 3:20.

Op 15 november j.l. ben ik in Lelystad in gesprek gegaan met leden van het VVD-seniorennetwerk Flevoland (en 1 PvdA’er, mijn oom Frits die een VVD-vriend vergezelde om mij te ontmoeten, zie foto). Na een algemene introductie over het werk als Tweede Kamerlid, ging het al snel over de portefeuille medische ethiek en specifiek de euthanasiewet.

De euthanasiewet is recent voor de tweede keer geëvalueerd. Een knelpunt dat hieruit naar voren kwam, is de rechtszekerheid van een wilsverklaring bij wilsonbekwaamheid. Wanneer iemand wilsonbekwaam wordt, bijvoorbeeld door dementie, zijn artsen vaak terughoudend om een wilsverklaring t.a.v. euthanasie uit te voeren. Als gevolg van dementie verandert een persoonlijkheid. Artsen twijfelen daardoor of de wens, zoals opgeschreven in de wilsverklaring, nog overeenkomt met de actuele wens van de betreffende patiënt. Het is daarom volgens de VVD essentieel om een wilsverklaring te bespreken met de arts en regelmatig te actualiseren.

De aanwezigen waren het erover eens dat vanuit de eigen verantwoordelijkheid en zelfbeschikking nagedacht zou moeten worden over het eigen levenseinde en eventueel de wensen hieromtrent in een wilsverklaring vastgelegd zouden moet worden.

lees meer