Europees Parlement stemt in met Meerjarig Financieel Kader

Source: M. (Thijs) BermanĀ i, published on Tuesday, November 19 2013, 2:52.

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met het Meerjarig Financieel Kader van de Europese Unie. Het lang bevochten compromis is niet wat wij als sociaaldemocraten idealiter hadden gezien, maar de tijd van discussies over en weer moet nu ook afgelopen zijn. De politiek moet niet alleen praten, maar ook doen.

De realiteit is helaas dat in Europa een rechtse meerderheid het voor het zeggen heeft. Hierdoor gaat er wat de PvdA betreft teveel geld naar zaken als landbouwsubsidies en te weinig naar innovatie. Maar na lang onderhandelen met de Europese Commissie en de Raad is er nu een compromis gekomen waar we achter kunnen staan.

In het Europees Parlement was nog enige discussie over het stemmen over het volledige pakket of het stemmen in gedeeltes. De grote fracties hebben besloten om over het hele pakket in een keer te stemmen. Mocht je nu weer over individuele onderdelen gaan stemmen dan is het geen compromis meer, en moet er wederom onderhandeld worden. Dat station is nu echt gepasseerd, het is nu tijd voor daden. Erasmusprogramma's voor studenten, en innovatiebudgetten om onze economie toekomstbestendiger te maken moeten gefinancieerd worden. Daarom is het van belang dat we nu hebben ingestemd met dit compromis.