Lezing Heleen Mees: opkomst van China als oorzaak van de financiële crisis, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
date January 13, 2014 20:00
city Amsterdam
location De Balie Show location
attending F. (Frits) Bolkestein i, A.H.E.M. (Nout) Wellink i, M (Meindert) Fennema et al.
organisation De Balie i

Vijf jaar na het uitbreken van de financiële crisis wordt de ondergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers aangewezen als de belangrijkste oorzaak van de financiële en economische ellende. Bankiers zijn in de publieke opinie de grote boosdoeners. Maar als de Amerikaanse rommelhypotheken de schuld van alles zijn, waarom zijn dan ook landen zonder rommelhypotheken in de problemen gekomen? In plaats van naar het Westen moeten we naar het Oosten, en in het bijzonder China, kijken om de oorzaak van de crisis en het moeizame economische herstel te begrijpen.

Met de toetreding van China zijn bijna een miljard werkers aan de wereldeconomie toegevoegd. Het onbeperkte aanbod van arbeid resulteerde in hoge bedrijfswinsten en hoge besparingen in China en andere opkomende economieën en lage rente in het Westen. De lage rente op haar beurt zorgde voor huizenbubbels met huizenprijzen die vaak in het bestek van luttele jaren verdubbelden. Terwijl de krediethausse de consumptieve bestedingen op peil hielden, werd de concurrentiepositie van veel Westerse landen uitgehold.

Een lezing van Financieel econoom Dr. Heleen Mees over de opkomst van China als oorzaak van de financiële crisis.

Een nagesprek met o.a. Frits Bolkestein i, Meindert Fennema en Paul Cliteur.

Een programma van de Stichting Werkelijkheid in Perspectief i.s.m. De Balie.

De Stichting Werkelijkheid in Perspectief heeft als missie om belangrijke, maar controversiële onderwerpen te agenderen, en biedt in Nederland een podium aan ten onrechte minder bekende denkers in de hoop daarmee het Nederlandse culturele leven te verrijken. De stichting besteedt aandacht aan racisme, euthanasie, dierenrechten, humanitaire oorlogsvoering, de War on Drugs en de vraag of er sprake is van vooruitgang in menselijke beschaving.


1.

More about...