Langs de grenzen van vrijheid in Europa

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Thursday, October 24 2013, 3:12.

Afgelopen woensdag pleitte het Europees Parlement voor de directe vrijlating van de opvarenden van het Greenpeace schip Arctic Sunrise. Eurocommissaris Stefan Füle sprak zijn onomwonden steun uit aan de Nederlandse wens om de Greenpeace-activisten zo snel mogelijk op vrije voeten te zien. Zijn bewoording was echter voorzichtig en bood voldoende opening aan de Russen om zonder teveel gezichtsverlies terug te komen van de absurde beschuldiging dat het hier om piraterij zou gaan. Tijdens het debat gebeurde dit ook: Rusland verschoof de aanklacht van piraterij naar vandalisme.

Deze aanklacht schept minstens evenveel verbazing. De 30 opvarenden, waaronder 2 Nederlanders, waren enkel gewapend met een ideaal om het milieu te beschermen tegen de olieboringen in de Arctische zones. Het is daarom vanzelfsprekend dat het Europees Parlement de arrestatie van een groep veroordeelt, die vreedzaam demonstreert tegen de gevaren voor het milieu. Toch was er in dit debat ook een Europarlementariër te vinden die Greenpeace juist veroordeelde: Nick Griffin van de ultrarechtse British National Party. Hij vond koudweg dat Greenpeace-activisten illegale acties uitvoeren en daar zelf de consequenties voor moeten dragen. De EU en het Europees parlement zouden zich volgens hem niet moeten bemoeien met de situatie in Moermansk. Vervolgens eindigde deze Griffin met klassieke ultrarechtse taal over Brussel dat slechts bevolkt zou worden door "zionistische gangsters".

Zo vergiftigt ultrarechts elk politiek debat, zelfs als het over de vrijheid van meningsuiting gaat waar ook Griffin zo vrijelijk gebruik van kan maken. Antisemitische terminologie is iets waar ik niet aan wil wennen. Discriminerende taal is altijd belachelijk, en al helemaal in een debat waarin we samen in Europa moeten opkomen voor de spoedige thuiskomst van de Greenpeace-activisten en voor respect voor individuele vrijheden.

Rusland hoort de vrijheid van meningsuiting van Greenpeace te respecteren, ook al is een actie het Kremlin niet welgevallig. Zo vrij is Europa: zelfs antisemieten mogen hun mond open doen in het Europees parlement. Het schijnt trouwens dat die Griffin zijn zetel volgend jaar zal verliezen. Dat is aan de Britse kiezers, en ik reken graag op hun medewerking. In vrijheid.