Commissie doet beroep op EP om rekeningen te kunnen betalen

Source: European Parliament (EP) i, published on Monday, October 21 2013.

Als het EP i deze plenaire zitting geen besluit neemt over een begrotingsamendement ter grootte van €2,7 miljard, kan de Commissie niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Dit zei EP-voorzitter Martin Schulz i aan het begin van de zitting. Indien de Raad i snel besluit over dit begrotingsamendement, kan de EP Begrotingscommissie het dinsdagavond in een speciale vergadering behandelen en - indien akkoord - nog op de plenaire agenda voor deze week zetten, zei Schulz.

Schulz werd maandagochtend om half acht door Commissievoorzitter Barroso i gebeld die hem over het probleem van de tegenvallende opbrengsten uit eigen middelen van de EU alarmeerde. Indien dit niet snel wordt opgelost via een begrotingsamendement (nr.6), kan de Commissie vanaf medio november geen betalingen meer doen, zei Barroso.

Schulz wees er fijntjes op dat het EP al in een eerder stadium bereid was te stemmen over dit begrotingsamendement, maar dat de Raad toen nog een ander standpunt innam. "Nu wil de Raad dat wij het via de versnelde procedure aannemen", voegde hij er aan toe.

Wijzigingen op de agenda

De stemmingen over een rapport van Reimer Böge i (EVP i, DE) over financiering van het Europese Sociaal Fonds en een rapport van Giovanni La Via i (EVP, IT) over een verhoging van de ESF-allocaties voor Frankrijk, Spanje en Italië zijn van de agenda gehaald.

REF. : 20131018IPR22652

Bijgewerkt op: ( 21-10-2013 - 20:03)