Nieuws uit Straatsburg: Lampedusa, Sacharovprijs extremisme en roken

Source: European Parliament (EP) i, published on Friday, October 11 2013.

Het EP i hield een minuut stilte voor de slachtoffers van de tragedie bij Lampedusa. Later werd er gedebatteerd over de opvang van vluchtelingen. Op donderdag werd een minuut stilte gehouden ter ere van de woensdag overleden oud-premier van België i, Wilfried Martens. Er werden nieuwe regels voor de winning van schaliegas, arbeidstijden voor luchtvaartpersoneel en beroepskwalificaties goedgekeurd. De Sacharovprijs wordt toegekend aan de activiste Malala Yousafzai voor haar strijd voor onderwijs.

Bij de opening van de plenaire vergadering werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van het tragische bootongeluk bij Lampedusa vorige week. Voorzitter Schulz zei dat de tragedie moet leiden tot een wijziging van het EU-migratiebeleid. Er werd op woensdag verder gedebatteerd over de vluchtelingencrisis.

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt dit jaar toegekend aan Malala Yousafzai, het jonge Pakistaanse meisje en nu wereldwijd gerespecteerde activist die door de Taliban werd neergeschoten omwille van haar strijd voor het recht van jonge vrouwen op onderwijs.

Op woensdag keurden de EP-leden i nieuwe regels goed voor tabaksproducten. Er komt nu meer ruimte gezondheidswaarschuwingen op de pakjes, de e-sigaretten worden gereguleerd en er komt een verbod op alle aroma's met een kort uitstel voor menthol. Dunne sigaretten blijven wel op de markt. Op basis van dit alles zal het parlement nu onderhandelen met de regeringen in de Raad over de definitieve wetgeving.

De Europese Commissie moet onderzoek doen naar de activiteiten van neonazistische organisaties en een databank en observatorium voor haatcriminaliteit in het leven roepen, zeiden EP-leden op woensdag. Veel leden lieten weten dat extremistische bewegingen, ongeacht hun politieke kleur, moeten worden aangepakt.

Het vrij verkeer moet niet als een excuus worden gebruikt om een debat over de integratie van de Roma te vermijden zeiden sprekers in een debat over strategieën voor de integratie van Roma.

Het ‘fracken’ van schaliegas is een snel groeiende bedrijfstak en de mogelijke gevolgen voor het milieu en de openbare veiligheid moeten zorgvuldig worden bestudeerd alvorens deze acties een licentie kunnen krijgen zei het Parlement na goedkeuring van een voorstel van de Commissie.

Nieuwe regels voor arbeidstijden voor luchtvaartpersoneel werden op woensdag goedgekeurd nadat het Parlement instemde met een voorstel van de Europese Commissie over nieuwe veiligheidsnormen.

Op woensdag stemde het Parlement ook in met de Europese beroepskaart. Deze moet het makkelijker maken voor artsen, apothekers, architecten en andere professionals om binnen de EU te verhuizen en hun beroep uit te oefenen. De regels zullen ook helpen voorkomen dat medische professionals waar disciplinaire maatregelen tegen zijn getroffen, kunnen gaan werken in een ander land.

De Senegalese President Macky Sall werd ontvangen in de plenaire vergadering waar hij de EU beschreef als een bron van inspiratie en hoop en de wens uitte "dat Europa en Afrika een echt project van vrede en veiligheid starten".

Op donderdag hielden de leden een minuut stilte ter nagedachtenis aan de Belgische oud-premier en voormalige voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), Wilfried Martens, die woensdag overleed.

REF. : 20131007STO21639