Europarlement verduurzaamt biobrandstoffen

Source: B. (Bas) Eickhout i, published on Wednesday, September 11 2013, 14:13.

“Voedsel hoort niet in een benzinetank te verdwijnen”, stelt Bas Eickhout, die namens de Groenen in het Europees Parlement onderhandelde over de nieuwe wetgeving rond biobrandstoffen. Het Europarlement stemde woensdag over het aan banden leggen van het toenemende gebruik van voedselgewassen als brandstof. “Het verschil van mening gaat om een klein percentage, maar de harde waarheid is dat dit kleine verschil eten voor zeventien miljoen mensen per jaar kan betekenen. Foute biobrandstoffen zijn slecht voor de portemonnee van de consument en pakken dramatisch uit voor de mensen in ontwikkelingslanden.”

Maximaal zes procent bijmengen

Het Europarlement besloot woensdag dat in 2020 maximaal zes procent van de transportbrandstoffen afkomstig mag zijn van voedselgewassen. Dat betekent dat het huidige aandeel voedsel in de brandstofmix nog met ongeveer twintig procent mag stijgen. Europese belastingbetalers en automobilisten betalen ondertussen zes miljard euro per jaar voor de bijmengverplichting van biobrandstoffen, terwijl het onduidelijk is of deze biobrandstoffen duurzaam zijn. “Het is bizar dat we miljoenen subsidies betalen voor biobrandstoffen die kunnen leiden tot voedseltekorten in ontwikkelingslanden,” aldus Eickhout.

Kap van tropisch regenwoud voorkomen

Biobrandstoffen zijn duurder dan gewone diesel of benzine en daarom betalen automobilisten jaarlijks ongemerkt honderden miljoen euro meer aan de pomp. Ondertussen zijn foute biobrandstoffen zelfs slechter voor het klimaat dan gewone benzine of diesel en dragen ze bij aan het kappen van tropische regenwouden. Eickhout is opgelucht dat het Europarlement zijn voorstel om dit aan te pakken aannam. Vanaf 2020 moet er ook rekening worden gehouden met de indirecte effecten op het klimaat en ontbossing.

“Het is al verboden is om bossen te kappen voor biobrandstoffen. Het gevolg is echter dat landbouwgrond ten prooi valt aan biobrandstoffen en dat de boeren vervolgens het bos intrekken,” aldus Eickhout. “Dan worden dus de facto de bomen gekapt voor biobrandstof en daar steken we nu een stokje voor.”

Helaas kunnen onderhandelingen met de Europese ministers voor een akkoord nog niet meteen beginnen, aangezien een rechtse meerderheid van het Europarlement hun verlies niet kon nemen en tegen directe onderhandelingen stemde. Hierdoor is er extra lang onzekerheid voor de industrie.