Europees Rapporteur Thijs Berman naar Egypte

Source: M. (Thijs) BermanĀ i, published on Friday, August 30 2013, 3:04.
Europees Rapporteur Thijs Berman naar Egypte
Bron: Blog Thijs Berman

Onderzoek naar onduidelijke bestedingen Europese hulpfondsen

Komende zaterdag ga ik als rapporteur namens het Europees Parlement naar Egypte om onderzoek te doen naar de besteding van Europese gelden tussen 2007 en 2013. Er is de afgelopen zeven jaar ongeveer een miljard euro vanuit de EU naar Egypte gegaan. Hoe is dat geld besteed? Daar moet meer duidelijkheid over komen.

Half juni kwam de Europese Rekenkamer met een zeer kritisch rapport over de besteding van Europese fondsen in Egypte. Als reactie daarop heeft het Europees Parlement mij als rapporteur aangesteld om uit te zoeken wat er klopt van de beweringen van de Europese Rekenkamer.

In de voorbije zeven jaar is er ongeveer een miljard euro naar Egypte gegaan. Zestig procent van dat geld was begrotingssteun voor ministeries als gezondheid en onderwijs. De EU was daarmee de enige donor die directe steun aan de overheid gaf. Volgens de audit van de Rekenkamer werd die begrotingssteun onvoldoende gecontroleerd. De overige veertig procent is naar projecten gegaan, maar de resultaten van de bestedingen voor met name mensenrechten en democratie zijn op zijn minst onduidelijk.

Onderzoek ter plaatse

Ik ga vanaf komende zaterdag drie dagen praten met de overheid en diplomaten, maar zeker ook met kleine, lokale organisaties. Het is met name in discussies over hulpgelden erg belangrijk dat alle kanten van de medaille goed belicht worden. En zeker ook die van de lokale bevolking. Daarom wil ik met zoveel mogelijk partijen om tafel komen te zitten.

Het leven van de gemiddelde Egyptenaar is er na alle politieke en sociale onrust van de afgelopen jaren niet bepaald beter geworden. Het blijft onverminderd moeilijk om een normaal leven op te bouwen.

De opbouw van een stabiel en democratisch Egypte, een van de buurlanden van de EU, is in ons belang. Het is begrijpelijk dat de steun is opgeschort na het geweld deze zomer. Maar humanitaire hulp moet natuurlijk gewoon doorgaan, zoals voor gezondheidszorg. Waar het mij om gaat: het moet in de toekomst, als de hulp weer op gang kan komen, wel vaststaan dat het geld goed terecht komt bij projecten die aantoonbaar tot iets leiden. Anders hebben de Egyptenaren er niks aan en verdwijnt bovendien onder Europeanen de bereidheid om te helpen als sneeuw voor de zon.

Lees hier het rapport van de Europese Rekenkamer.

Photo: NASA Goddard Photo and Video